Az üggyel kapcsolatos néhány fontosabb korábbi közleményünk:

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Az előterjesztő szerint a módosítás célja a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos - a kormánypártok értékelése szerint visszaélések megszüntetése.

A jogszabály indoklása szerint az állampolgárok igazságérzetét alapjaiban sértette az elmúlt években kialakult "börtönbiznisz", az, hogy elítélt, erőszakos bűnözőknek milliós kártalanításokat ítéltek meg a magyar emberek adójából, -a tényszerűség okán tegyük hozzá, a meglévő törvények alapján. A kormány kiemelt célja - hangzik az MTI- közvetítésével megfogalmazott hivatalos érvelés -, hogy felszámolja ezt "az igazságtalan gyakorlatot", ezért olyan jogi keretre van szükség, amely megakadályozza, hogy egyes csoportok üzletszerűen visszaéljenek a joggal.

A jelenséget az ügy kirobbanása után többen - részben politikai szereplők az ellenzék köréből, részben jogászok, köztük érintett és nem érintett, de szakmai alapokon érvelő ügyvédek - másként értékelték, ebből aztán - mint emlékezetes - komoly belpolitikai vita alkult ki az elmúlt hónapokban. Különösen is feltűnést - és az érintett ügyvédség széles köreiben felháborodást keltett az az eseménysor, amikor az üfggy kapcsán bizonyos sokak által kormányközelinek tartott , főként internetes médiumok listázni kezdték a megítélésük szerint e "visszaélések" anyagi "haszonélvező" ügyvédeit.

A börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos "visszaélések" megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről szóló törvény a börtönzsúfoltsági kártalanításos eljárásokban a kifizetést 2020. június 15-ig felfüggesztette. A felfüggesztés indoka az volt, hogy "elegendő idő legyen a bűncselekmények áldozataira, illetve a fogvatartottakra vonatkozó kompenzációs rendszerek közötti egyensúly helyreállítására".

Az időközben a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet és az országos védekezés azonban a börtönzsúfoltsággal kapcsolatos új kártalanítási rendszer kidolgozását nem tette lehetővé - szól az érvelés. A törvényjavaslat ezért az új szabályozás kidolgozásához szükséges határidő biztosítása érdekében és a veszélyhelyzetre figyelemmel 2020. december 31-ig meghosszabbítja a kifizetések felfüggesztését.

A Ház 139 igen szavazattal 8 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett fogadta el a törvénymódosítást – tájékoztatott az MTI.