Dr. Bánáti János

Börtönben ülők és korábbi elítéltek indíthatnak eljárásokat az államkincstár ellen, ha a kormány tényleg nem fizeti ki a nekik jogerősen megítélt kártérítéseket.

A probléma úgy vetődött fel, hogy az igazságügyi tárca felfüggesztette a jogerősen megítélt börtönkártalanítások kifizetését Ezt viszont a politikusi önkény érvényre jutásának tartja a Magyar Helsinki Bizottság, olvasható a jogvédő szervezet január 15-én kiadott közleményében.

Ellentmondásos az a kormányzati üzenet is -í rja értékelő cikkében a Népszava -, hogy a civil szervezetek járják ki az elítélteknek a kártérítést. Már csak azért is alaptalan vád, hogy kártalanítási perek indítására biztatnák az elítélteket - mondta a lapnak Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság kommunikációs vezetője, mert épp a kormány döntése miatt 2017 óta nem léphetnek be a hazai börtönök területére civil szervezetek munkatársai sem magukban, sem ügyvédek oldalán.

Zádori Zsolt

A hazai kártalanítások rendszerének kidolgozására és a börtönviszonyok javítására az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) egy 2015-ben hozott döntése kényszerítette Magyarországot – emlékeztet a napilap. A 2011-től indított egyéni beadványok sikere után ekkor hat eljárást vontak össze egy úgynevezett pilot-perben, s az elítéltek közül háromnak a képviseletét az MHB ügyvédei látták el, de azóta ilyen ügyben nem fordultak a strasbourgi szervezethez, magyar bíróságokhoz is ritkán – sorolta a mostani támadás hátterét Zádori Zsolt. Hozzátette, hogy ha a dr. Varga Judit igazságügyi miniszter által beharangozott tavaszi törvénymódosítások eltörlik a magyarországi jogorvoslat lehetőségét a hazai börtönök túlzsúfoltsága következtében elszenvedett megalázó vagy embertelen bánásmód miatt, akkor az elítéltek ismét tömegesen fordulnak majd a strasbourgi bírósághoz, ahol legalább ötször akkora kártalanítást szoktak megítélni, mint a magyar bíróságokon, a változás tehát sokba kerülne az országnak.

A bírósági rendszer átalakítását készítenék elő?

Amióta a miniszterelnök az egy hete megtartott nemzetközi sajtótájékoztatóján bejelentette, sérti az emberek igazságérzetét a „börtönbiznisz” - utal a sajtóértékelés a viszzhangokra -, naponta hangzik el, hogy tizenkétezer ilyen pert indítottak a kormány ellen, a megítélt kártalanítás összege majdnem eléri a tízmilliárd forintot. Az emberek igazságérzetével ellentétes bírói gyakorlat burkolt kritikája sokak szerint a bírósági rendszer átalakítását készíti elő.

A "dörzsölt ügyvédek" is megkapják a magukét...

A támadásból jócskán kijutott a kártalanítási perekben közreműködő ügyvédeknek is. A kormányoldal szimpatizáns források gyakorta hangoztatják, hogy „börtönben ülő bűnözők dörzsölt ügyvédei” tömik a zsebüket, „az állam ellen indított perekkel vagyonokat keresnek”.

Munkájuk teljesen törvényes

Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint ezek a kijelentések pocskondiázzák az ügyvédi hivatást, holott az ilyen ügyeket vállaló jogászok munkája teljesen törvényes. Kijelentette, uniós tagként be kell tartanunk a börtönviszonyokról szóló közösségi szabályokat, amelyek alapján megszületett a büntetés-végrehajtási törvény 2017-től hatályos módosítása. Ez még azt is megmondja, hogy a fogvatartottak és elítéltek egy napra 1200-1600 forint közötti kártalanítási összeget kaphatnak, ha a körülményeik nagyon rosszak.