Negyven esetben indított új kötelezettségszegési eljárást vagy léptette a már korábban megindított procedúrát a következő szakaszba az Európai Bizottság a közös európai menekültügyi rendszer hiányos végrehajtása miatt. A szeptember 23-án elfogadott negyven kötelezettségszegési döntés hozzáadódik ahhoz a 35 eljáráshoz, amelyek megindításáról korábban hozott döntést a testület.

Miként a döntést bejelentő bizottsági alelnök, Frans Timmermans sajtótájékoztatóján rámutatott, a 28 tagállamból mostanáig mindössze öt ültette át és hajtja végre rendeltetés szerint az EU menekültügyi jogszabályait. Ezek a mellékelt táblázat szerint Hollandia, Portugália, Szlovákia, Horvátország és Finnország (Nagy-Britanniának, Írországnak és Dániának nincs ilyen kötelezettsége).

A valóságos lavinaként lezúduló új kötelezettségszegési döntések közül kettő Magyarországot is érinti. A kormány egyfelől a menekültügyi eljárásokról, másfelől a menekültek befogadásának körülményeiről szóló uniós irányelvek (mindkettőt 2013-ban fogadták el) kapott hivatalos felszólító levelet, ami az eljárás megindítását jelenti.

Hazánk emellett egy úgynevezett adminisztratív levelet is kapott a Bizottságtól, amelyben az felvilágosítást kér az ujjlenyomatok vételére vonatkozó EURODAC-rendelet alkalmazásáról.

Magyarország információink szerint már az első (35-ös) körben is kapott két hivatalos felszólító levelet, az egyiket az úgynevezett „kvalifikációs irányelv” apropóján, ami harmadik országokból származó vagy hontalan személyek nemzetközi védelemre való jogosultságának minimális sztenderdjeit harmonizálja.

A közös európai menekültügyi rendszer jelenlegi állapotában öt jogszabály betartására kötelezi a tagállamokat. Ezek: a menekültügyi eljárásokról szóló irányelv (2013), a menekültek befogadásainak körülményeiről szóló irányelv (2013), a nemzetközi védelemre szorulók jogállásáról szóló ún. kvalifikációs irányelv (2011), az EURODAC-rendelet (ujjlenyomatok vétele és tárolása), továbbá a visszaküldésről szóló direktíva (2008-ból).

A Bizottság által hozott döntések ennek az öt jogszabálynak a valamelyikét, illetve a megfelelő végrehajtás elmulasztását érintik.

Bulgáriával és Spanyolországgal szemben a testület már a második szakaszba léptette (indoklással ellátott levél kiküldésével) a kvalifikációs irányelv átültetéséről szóló tájékoztatás elmulasztása miatt indult eljárást.

Brüsszel egy második, kiegészítő hivatalos felszólító levelet küldött a görög kormánynak is a menekültek fogadásának körülményeiről és a menekültügyi eljárásról szóló irányelvek bizonyos rendelkezéseinek megsértése miatt. A Bizottság szerint nagyon komoly hiányosságok vannak a görög menekültügyi rendszerben, egyebek mellett a nemzetközi védelmet kérő személyek fogadásának fizikai körülményeit, továbbá a határőrizeti rendszer strukturális hiányosságait illetően.