Nacsa Lőrinc

"Ez a 'börtönbiznisz' - idézi Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselőt, a KDNP frakció-szóvivőjét a Hiradó.hu - mára iparággá vált, amelyen a bűnözők és az ügyvédek gazdagodnak. A rabok fejenként 6-10 millió forintra perlik az államot, és több ezer ilyen pert indítottak dörzsölt ügyvédek a Soros-hálózat segítségével".

Nacsa Lőrinc szerint

"A bűnözőknek nem pénzjutalom, hanem büntetés jár. Szögezzük le azt is, hogy Magyarországon a börtönkörülmények az elmúlt években sokat javultak, több a férőhely és új börtönök épültek és épülnek. Ez az egész nem szól másról, csak hogy jogi csűrcsavarokkal megfejjék a börtönben ülő bűnözők és ügyvédjeik az államot."

Hozzátette, a jogi szabályozás megváltoztatására van szükség, várják a kormány javaslatait.

Mintegy a fenteket alátámasztandó, példaként a Hír TV arról számolt be, hogy nyolc lincselőt ítéltek el, közülük először a tavaly szabadult H. Dezsőnek ítéltek meg ötmillió, később F. Györgynek 6 millió forintot kártérítésként a rossz

Kétmillió és félmillió forintos kártérítést kapott tavaly az az életfogytiglanra ítélt férfi is, aki két társával együtt éveken keresztül kínzott, majd megölt egy nőt Battonyán.

A lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztiánnak mintegy 600 ezer forintot ítéltek meg. És kártérítésért perel a skálás gyilkosként ismert Bene László is, aki a 90-es években társával együtt tucatnyi fegyveres rablást követett el és négy embert ölt meg. Ő még börtönben van, de egy interjúban azt mondta, azt tervezi, ha szabadul, a kártérítésből vesz majd lakást.

Orbán Viktor miniszterelnök január eleji sajtótájékoztatóján arról beszélt, nem tartja helyesnek, hogy elítélt bűnözőknek milliós összegeket fizessen az állam. A kormányfő azt mondta, a szaktárca megvizsgálja, hogyan lehet rendezni a helyzetet.

"Az a helyzet állt elő, hogy arra hivatkozva, hogy a fogva tartás körülményei nem megfelelőek - újabb tisztázatlan kérdés, hogy Magyarországon mi minősül megfelelő fogva tartási körülménynek - elítélt bűnözők az Európai Unió döntése alapján, az Európai Unió bíróságának döntése alapján, magyar ügyvédek összekapaszkodásának eredményeképpen millió forintokat vesznek le a magyar államtól, az adófizető polgároktól. Ez lehetetlen. Elítélt bűnözőknek fizetünk azért, mert a fogva tartás nem volt megfelelő?" - mondta a miniszterelnök.

Minderre a közvéleményt -így-úgy tükröző olvasói-nézői hozzászólások, sajtóelemzések rendkívül vegyesek és megosztottak.

Ismereteink szerint ügyvédi körökben is sok vitát váltott ki az országgyűlési képviselő sommás megállapítása.

Íme egy szerkesztőségünkhöz érkezett vélemény.

* * * * * * * * * * * * * *

Egy büntetőügyekkel foglalkozó ügyvédi vélemény

Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő nyilatkozata személyes álláspontom szerint egy szakirányú ismeretekkel nem rendelkező pártpolitikustól származó, igen felelőtlen nyilatkozat, amit úgy hívnak hogy "populista néphergelés", amit már csak szorosan vett szakmai szempontból sem lehet eléggé elítélni. Emellett elég szomorú, hogy ha az állam a börtönviszonyokra vonatkozó, saját maga alkotta szabályokat képtelen betartani, akkor nem ennek okait (pl a 150%-os börtönkihasználtság, embertelen fogvatartási körülmények) törekszik megszüntetni, hanem a szabályokat akarja saját etatista szempontjai szerint átírni. Különösen problémás ez ott, ahol garanciális, az emberi jogokkal, emberi méltósággal kapcoslatos, állami önkénytől és túlkapásoktól védő szabályokat akarja az állam lebontani csak azért, mert szembesül a szabályszegés szankcióival. Olyan ez mintha az adócsaló az adóbírság és a késedelmi kamat, a pervesztes fél pedig a perköltség eltörléséért lobbizna, saját felróhatóságának reá káros hatásaiért a másik felet kárhoztatva. Éppen ezért morálisan is erősen kifogásolható ezen politikusi nyilatkozat. Talán Clemenceau mondta, hogy a háború túl fontos dolog ahhoz, hogy katonákra bízzuk. A jog pedig túl fontos dolog ahhoz, hogy demagóg politikusokra bízzuk. A kérdés az, hogy a jog talpasai, az ügyvédek felemelik-e a szavukat a nyílt jogtiprásra felhívó politikai nyilatkozatokkal szemben. Kissé olyan ez a nyilatkozat, mint amikor Szergej Ivanovics Jakovlev, a Denyepropetrovszki Vörös Csillag Mozdonygyár esztergályosa olvasói levelet ír a Pravdába, hogy az SZKP nem tűrheti a csehszlovák elvtársak marxizmus-leninizmustól való jobboldali elhajlását és sürgeti az internacionalista beavatkozást.

Dr. Csire Balázs ügyvéd, Budapest

* * * * * * * * * * * * * * * * *

(Fotok: Facebook)