Dr. Magyar György

Az ügy évekkel ezelőtt kezdődött - idézte fel a dolgok hátterét dr. Magyar György ügyvéd. - Az áldatlan börtönállapotok miatt Strasbourghoz fordultak többen, ahol nekik adtak igazat, kártérítéseket ítéltek meg nekik, mert az elhelyezési viszonyok európai egyezményeket sértenek. Aztán egyre több és több panasz érkezett, ezért az Emberi Jogok Európai Bírósága irányadó ítéletet hozott, amelyben kimondta, hogy évtizedek óta nem megfelelőek a börtönkörülmények, és azt is, hogy a kártérítési ügyeket Magyarországon kell elbírálni. Olyan panaszokról van szó, mint például a zsúfoltság. A kínzás tilalma azt is tartalmazza, hogy egy személynek 3 négyzetméteres hely kell hogy jusson, napi 1 órát szabad levegőn kell lennie, mosakodási lehetőséget kell biztosítani a raboknak, a WC-nek külön kell lennie, rovarirtást kell végezni, stb.

Az ügyvéd utalt arra is, hogy "dr. Trócsányi László vezérletével alkottak is jogszabályt, magyar szervek állapították meg a kártérítési tételeket, ezeket folyamatosan fizették is, míg közbe nem szólt Orbán Viktor, aki szerint a rabok luxuskörülmények között vannak, és meg akarják kopasztani a magyar államot. Most felfüggesztették a kifizetéseket, tehát nem hajtják végre a bírói ítéleteket. Ez egyértelműen merénylet a jogállamiság ellen".

Az ügyvéd szerint "a néplelket zavarhatja, hogy bűnözők kapnak pénzt, de látni kell, hogy nem azért kapják, mert bűnöztek, hanem azért, mert a börtönben sanyargatva vannak. - Hogyan lehet ilyen körülmények között tartott embereket visszahelyezni a társdalomba?" - tette hozzá.

Dr. Magyar György úgy véli, mindezeknek "iszonyúan káros következményei lehetnek. A polgárok ugyanis azt szűrhetik le belőle, hogy a törvény valami olyasmi, amit nem kell mindenkinek betartania".

(Címfoto: illusztráció)