Marija Pejcinovic Buric (címfotónkon) közleményében hangsúlyozta: minden eddiginél határozottabban ki kell állni az emberi jogok mellett, ugyanis - mint fogalmazott - "nehéz, kihívásokkal teli időkben csábító lehet az államok számára, hogy fontolóra vegyék az emberi jogok védelmének enyhítését".

Kijelentette: Európának jelenleg számos kihívással kell szembenéznie. Ilyen a koronavírus-járvány, az illegális migráció, az éghajlatváltozás, illetve az olyan jelentős társadalmi problémák, mint az egyre növekvő vallási intolerancia, a rasszizmus, a diszkrimináció és a nők ellen irányuló erőszak.

Emlékeztetett: a 71 éve elfogadott Emberi Jogok Európai Egyezményének célja, hogy segítse a nemzeti hatóságokat abban, hogy az emberek alapvető emberi jogait minden körülmények között tiszteletben tartsák. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának több mint 20 ezer ítélete és azok végrehajtása pedig számos javulást hozott az Európa Tanács 47 tagállamában. Hatással volt egyebek mellett az egyenlőségre, az elfogadásra, a megkülönböztetésmentességre, tágabb értelemben az egész társadalom javát szolgálta - mondta.

"Most, amikor jelentős nyomás nehezedik az emberi jogokra, a demokráciára és a jogállamiságra, minden eddiginél fontosabb hűnek maradni az emberi jogi egyezményben foglalt értékhez, és biztosítani az emberi jogi bíróság ítéleteinek gyors és hatékony végrehajtását" - tette hozzá a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára, miként azt az MTI közreadta.