Dr. Bánáti János

A börtönkártérítések körül kialakult heveny sajtó- és közéleti vita során az elmúlt héten dr. Bánáti János, a MÜK elnöke több nyilatkozatában is elitélőleg szólt az őket ért igaztalan támadások szakmai-tartalmi tévedéseiről, negatív következményeiről, káros hangulatkeltő hatásairól.

A MÜK január 20-i elnökségi ülése után az Ügyvédfórumnak elmondta, hogy - miként a testület egyhangúan elfogadott nyilatkozatában kijelenti - a hazai ügyvédség aggodalommal tekint a bíróságok és az ügyvédi tevékenység elleni összehangolt hangulatkeltésre.

Az elnökség szerint - hangsúlyozta dr. Bánáti János - mindez rombolja az igazságszolgáltatás tekintélyét, és az állampolgárokat arra sarkalhatja, hogy jogerős hatósági, bírósági döntések végrehajtását megtagadják.

A testület szerint a hivatásukat érő tárnadások figyelmen kívül hagyják, hogy az ügyvéd joga és kötelessége - ügyfelei érdekeinek elsődlegessége alapján - a jogi képviseletük ellátása, adott esetben akár az állammal szemben is. E munkájuk során - idézte nyomatékosan az elnök a vezető ügyvédi testület álláspontját - az ügyvédek természetesen kötelesek a törvényeket és a hivatás etikai szabályait betartani, amelynek megsértéséért fegyelmi felelösséggel tartoznak.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Az előzményeket összefoglaló korábbi közleményeink: