William Barr

A kivégzésre várók között van egy fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport tagja, aki háromtagú családot gyilkolt meg, egy nagyanyját halálra késelő férfi és egy 16 éves lányt megerőszakoló, majd meggyilkoló férfi – számolt be róla a 168 óra.

„A kongresszus egyértelműen felhatalmazást adott a halálbüntetésre, amelyet a kongresszus mindkét házában megszavaztak a nép által választott törvényhozók, és aláírt az elnök” – olvasható William Barr közleményében, amelyben a miniszter leszögezte, hogy ezt a büntetést a leggonoszabb bűnözőkre szabják ki. Mint fogalmazott: döntésével a minisztérium tiszteletben tartja a jogállamot és az áldozatokat, valamint családtagjaikat.

Az elmúlt években - miután az igazságügyi minisztérium a szövetségi gyógyszerfelügyelet (FDA) kérésére vizsgálni kezdte a kivégzéseknél alkalmazott szereket - több tagállamban is felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását. A tárca illetékes hivatala azonban úgy döntött, hogy az FDA-nek nincs hatásköre az alkalmazott szereket illetően.

És mi a helyzet Európában?

A halálbüntetéssel kapcsolatos korábbi közleményeink: