Ezek az elnyomó intézkedések egyenesen szembe mennek Törökországnak, mint az Európa Tanács tagjának a kötelezettségeivel, az ENSZ Ügyvédek Szerepének Alapelveivel (Havanna 1990), az Emberi Jogok Európai Egyezményével, amelyek annak ellenére alkalmazandók, hogy a rendkívüli állapotra hivatkozva Törökország felfüggesztendőnek nyilvánította azokat.

Mi több: azt a látszatot keltik, miszerint a török kormány a "szükségállapot" bevezetését az egyik legalapvetőbb jog - a vádlott joga egy független ügyvéd segítségéhez - felszámolásának ürügyeként kezelné.

A rendelkezések figyelmes átvizsgálása után, az UIA emlékeztetni kívánja a török hatóságokat országuk kötelezettségére a nemzetközi jogi egyezmények betartása terén. A törökországi újabb rendeletek erőszakot tesznek az alapvető jogok hatékony törvényes érvényesítésén, a korrekt bírósági eljáráson, továbbá más olyan alapvető jogokon is, amelyek betartását Törökország korábban már jóváhagyta, mint például a Nemzetközi Megállapodás a Civil Politikai Jogokról és az ENSZ Alapelvei az Ügyvédek Szerepéről.

Az UIA felhívja a kormányokat, valamennyi ügyvédi kamarát, jogász egyesületet és szövetséget szerte a világon, hogy tegyék világossá a török kormány számára: vonja vissza ezeket az elnyomó és önkényes intézkedéseket, továbbá állítsák le a török állampolgárok alapvető jogainak folyamatos sorvasztását, valamint azon ügyvédek folyamatos üldözését, akik azon jogokat védik, amelyeknek számos kihatása van és lesz Törökország politikai és gazdasági jövőjére.

Az UIA folytatja a törökországi helyzet szoros megfigyelését, és fel fogja emelni szavát a jövőben is a török államporgárok és az őket védő ügyvédek érdekében.

(Az UIA sajtóközleménye. Magyar fordítás: KA)