„A halálbüntetés a leginkább előre megfontolt gyilkosság.” Albert Camus

A február 26-tól március 1-ig tartó kongresszus a világ legnagyobb abolicionista (eltörléspárti) eseménye volt, amelyet az Együtt a Halálbüntetés ellen (EPCM) szervezett, és amelyen több mint 140 országból, több mint ezer résztvevő képviseltette magát – közölte az EP.

2017-ig 142 ország törölte el a halálbüntetés intézményét törvényileg vagy a gyakorlatban. 56 országban azonban még mindig használják ezt a büntetési formát. 23 országból jelentettek kivégzéseket, több mint 993 alkalommal (kivéve Kínát, ahol valószínűsíthetően több ezer kivégzés történt), és több mint húszezer ember van halálsoron.

A 2017-ben jelentett kivégzések 84 százaléka négy országban történt: Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Pakisztánban. Kínából viszont nem tudjuk az adatokat, azokat ugyanis államtitokká nyilvánították.

Ázsiában, az arab országokban és az Egyesült Államokban van egy tábor, akik erősen ellenzik a halálbüntetés eltörlését. Az 55 afrikai ország nagyjából négyötödében már eltörölték a halálbüntetést vagy moratórium van életben.

Az Európai Unió a halálbüntetés elleni küzdelem egyik élharcosa. Az Emberi Jogok Európai Egyezményével összhangban minden uniós tagállam eltörölte a halálbüntetést.

Az EU számos módon küzd a halálbüntetés eltörléséért:

  • betiltja azon árucikkek kereskedelmét, amelyek kínzásra vagy kivégzésre használhatók
  • olyan kereskedelmi politikát folytat, amely támogatja az emberi jogokat
  • támogatja olyan civil szervezetek munkáját, akik olyan országokban ellenőrzik és dokumentálják a folyamatokat és hívják fel a figyelmet, ahol a halálbüntetés még mindig érvényben van
  • az ENSZ folyamatos megfigyelőjeként minden olyan kezdeményezést és akciót támogat, amelynek célja a halálbüntetés megszüntetése
  • a Parlament javaslatokat fogad el és vitákat szervez, ezzel is elítélve azt, hogy még mindig vannak olyan országok, ahol a halálbüntetés intézménye létezik. Egy 2015-ben elfogadott javaslat elítéli azt, hogy a halálbüntetést bizonyos országok arra használják, hogy elhallgattassák az ellenzéket, és olyan alapokon ítélnek halálra embereket, mint a vallás, homoszexualitás vagy házasságtörés.

Fehéroroszország az egyetlen olyan európai ország, ahol még mindig zajlanak kivégzések. Oroszországban moratórium van érvényben.

A február 26-tól március 1. között megrendezett Halálbüntetés elleni Világkongresszus a világ legnagyobb abolicionista (eltörléspárti) eseménye, amelyet az Együtt a Halálbüntetés ellen (EPCM) szervezett, és amelyen több mint 140 országból, több mint ezer résztvevő képviseltette magát.