Az Európai Ügyészség körüli fejleményekkel korábban több közleményünkben foglalkoztunk. Azzal a kérdéssel is, hogy vajon miért nem csatlakozik a magyar kormány az Európai Ügyészséghez. E közlemények közül a fontosabbak:

Az Európai Ügyészségről készített rövid video-ismertető ide kattintva nézhető meg.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Laura Codruta Kövesi

Június elsején megkezdheti működését az Európai Ügyészség - közölte az Euronews érdeklődésére a szervezet szóvivője, Tine Hollevoet. A luxemburgi székhelyű testület jelenleg az Európai Bizottság biztosi testületének jóváhagyására vár az induláshoz. Ez azonban mindössze formaság a szóvivő szerint.

Az Európai Ügyészség az európai költségvetéshez kapcsolódó csalások és a korrupció ellen küzd majd. A legnagyobb újdonság az lesz, hogy a testület ügyészei a résztvevő 22 tagállamban a helyi hatóságoktól függetlenül nyomozhatnak majd az uniós pénzekkel kapcsolatos ügyekben és vádat is emelhetnek ezekben az ügyekben. Az ügyészséget a román Laura Codruta Kövesi vezeti, aki korában a román korrupció ellenes ügynökség, a DNA vezetője volt és több minisztert, illetve polgármestert börtönbe juttatott.

Tine Hollevoet

Tavaly szeptemberben felállt a szervezet ügyész kollégiuma. A testület tagjait a 22 résztvevő országból delegálták és ez Luxemburgban működik majd. Nem teljes viszont a tagországokban működő ügyészek listája, ugyanis Luxemburg, Finnország és Szlovénia esetében még nem egyeztek meg az ügyészek személyéről. A szóvivő szerint Luxemburg esetében hamarosan megoldódhat a helyzet, Szlovénia és Finnország ügye azonban problémás lehet. A testület azonban ennek ellenére megkezdheti a munkáját június elsején.

Magyarország korábban a szuverenitása védelmére hivatkozva jelezte, nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Dr. Polt Péter legfőbb ügyész áprilisban ígéretet tett a szoros együttműködésre a meglévő keretek között. Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter legutóbbi brüsszeli látogatásán az EU igazságügyi biztosa, Didier Reynders sürgette azt, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.