Az Európai Ügyészség körüli fejleményekkel korábban több közleményünkben foglalkoztunk. Azzal a kérdéssel is, hogy vajon miért nem csatlakozik a magyar kormány az Európai Ügyészséghez. E közlemények közül a fontosabbak:

Az Európai Ügyészségről készített rövid video-ismertető ide kattintva nézhető meg.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Dr. Laura Codruta Kövesi

A Legfőbb Ügyészség az MTI-hez április 9-én eljuttatott közleményében tudatta: Magyarország az első, a megerősített együttműködésben részt nem vevő uniós tagállam, amely munkamegállapodást kötött az EPPO-val.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész 2020. november 16-án videokonferencián egyeztetett Laura Codruța Kövesivel, az Európai Ügyészség főügyészével az európai és a magyar ügyészség együttműködéséről. Az egyeztetésen a két vezető megállapodott abban, hogy az együttműködés részleteit munkamegállapodásban fogják rögzíteni - emlékeztetett az ügyészség.

Az elkészült munkamegállapodást az Európai Ügyészség nevében Laura Codruța Kövesi európai főügyész, a Legfőbb Ügyészség képviseletében pedig Polt Péter legfőbb ügyész írta alá.

A megállapodás kitér a bűnügyekben folytatott kooperációra és az intézmények közötti stratégiai lépések összehangolására.

Dr. Polt Péter

Magyarország ügyészsége a büntetőügyekben folytatott uniós igazságügyi együttműködés eddigi eszközeivel támogatja az Európai Ügyészség munkáját, miként az Európai Ügyészség is "ezen jogi intézmények használatával fordul" a magyar ügyészségekhez - írták. Úgy fogalmaztak: a felek "a lojális együttműködés elve alapján segítik az eljárások eredményességét".

Megállapodtak abban is, hogy rendszeresen szerveznek magas szintű, az európai főügyész és a magyar legfőbb ügyész között találkozókat, valamint egyéb értekezleteket.

Közös képzések szervezésére is lehetőség nyílik a megállapodás alapján, és a konferenciákra, szemináriumokra és hasonló rendezvényekre kölcsönösen meghívhatják egymást - olvasható a közleményben.

A munkamegállapodás teljes szövege ide kattintva olvasható.