OBH-OBT konfliktus

Igazságügyi miniszterként nem minősítheti az Országos Bírósági Hivatal és az Országos Bíró Tanács közti vitát, de szeretné, hogy a konfliktus nyugvópontra kerüljön – nyilatkozta az igazságügyi miniszter a Figyelő szeptember 5-i számában megjelent interjúban.

"Európa élvonalához tartozik a magyar igazságszolgáltatás"

Dr. Varga Judit elmondta: az Országos Bírósági Hivatal dinamikusan vágott bele a bíróságok működésének modernizációjába. Az európai igazságügyi eredménytáblán elért eredmények mindezt visszaigazolják, büszkék lehetünk arra, hogy – például hatékonyságban, digitalizációban és gyorsaságban – Európa élvonalához tartozik a magyar igazságszolgáltatás – fogalmazott a miniszter.

Migráns-ügy: "az élet és a tények tehát minket igazoltak"

Magyarország bebizonyította, hogy képes megvédeni a határokat, gátat tud szabni a szárazföldi migrációnak; "az élet és a tények tehát minket igazoltak: az a jó bevándorláspolitika, amelyet a visegrádi országok képviselnek" - jelentette ki.

Dr. Varga Judit szerint az Európai Unió (EU) bevándorlásügyben kialakított álláspontjában változásra engednek következtetni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozatai, a külső határok megvédésének hangsúlyozása, valamint a német belpolitikai folyamatok.

A miniszter értékelése szerint a dublini reformcsomag teljesen megfeneklett, a nyugat-európai politikusok közül is sokan belátták, hogy nem lehet olyan dolgokat ráerőltetni a tagállamokra, amelyek sértik az érdekeiket. Hozzátette, hogy a feszültségek ugyanakkor továbbra is fennmaradnak Nyugat-Európában.

Meglátása szerint nekik most elsődleges kérdés, hogy mit kezdjenek azokkal a gazdasági bevándorlókkal, akik "már náluk vannak és eszük ágában sincs hazamenni" - mutatott rá.

"Politikai ellenfeleink a jogállamiság fogalmát teljesen eltorzították"

Elsősorban a nemzeti intézmények feladata

A jogállamiság és az EU kérdéskörét érintő felvetésre válaszolva dr. Varga Judit azt mondta, hogy a nemzetközi szakmai meghatározás szerint a jogállamiság betartása elsősorban a nemzeti intézmények - alkotmánybíróság, bíróságok, ombudsmanok - elsődleges feladata, és ez abból ered, hogy az EU tagállamainak más és más jogi hagyományai vannak.

Politikai fegyverként már évek óta használják Magyarországgal szemben

Megítélése szerint a jogállamiság kérdéséből akkor lehet probléma, ha politikai fegyverként kezdik el használni a "fősodortól eltérő, ugyanakkor legitim politikai álláspontot képviselő államok ellen". Ez az akció már évek óta zajlik Magyarországgal szemben, a politikai ellenfeleink ebben a folyamatban a jogállamiság fogalmát teljesen eltorzították - értékelt Varga Judit, aki szerint ezt mi sem igazolja jobban, mint az uniós hetedik cikkely szerinti eljárás körül kibontakozott politikai vita.

A bevándorláshoz való viszonyulás a megítélés mércéje

Úgy fogalmazott: "az unióban zajló folyamatokat látva a kérdést úgy tudom egyszerűsíteni, hogy ahol bevándorlásellenes kormányok vannak, ott nem működik a jogállamiság, ahol pedig támogatják a bevándorlást, ott virágzik a jogállam".

Az uniós szerződés szerint nincsenek politikai feltételek

A tárcavezető határozott nemmel válaszolt arra, hogy össze lehet-e kötni a jogállami elveket az uniós támogatások kérdéskörével. Rámutatott, az uniós szerződés szerint minden tagállam egyenrangú, nincsenek politikai feltételek.

Nem megsérteni, hanem megérteni kell Közép-Európát

Dr. Varga Judit beszélt arról is: kedvező jeleket lát annak kapcsán, hogy megváltozik az Európai Bizottság mentalitása. A bizottság elnöke számára elsődleges szempont lehet az, hogy ne megsértse, hanem megértse Közép-Európát - mondta.

Csődeljárás: gyorsabbá kell tenni az esetleges felszámolási eljárásokat

A készülő csődeljárási kódex kapcsán dr. Varga Judit elmondta: el kell érni, hogy a működési nehézségekkel, adósságokkal küzdő vállalkozások ne a megszűnés felé sodródjanak, hanem a működőképesség fenntartása legyen a céljuk. Sokkal gyorsabbá kell tenni az esetleges felszámolási eljárásokat, és arra is megoldást kell találni, hogy a cégek hitelezői a vállalkozás felszámolása után valóban hozzájuthassanak a kölcsönadott pénzükhöz.

A techóriások által gyakorolt cenzúrát szeretnék megvizsgálni

Dr. Varga Judit a közösségi oldalakat vizsgáló minisztériumi munkacsoportról szólva elmondta, hogy a techóriások által gyakorolt cenzúrát szeretnék megvizsgálni, hogy ki, mit, milyen alapon tehet. "Itt a magyar felhasználók szólásszabadságának a védelméről van szó, nem másról" - jelentette ki.

Kifejtette, a munkáját ősszel megkezdő munkacsoport nem szabályozást alkot, hanem a kialakult helyzetet elemzi, megvizsgálja a jogi körülményeket. Nem tudjuk ugyanis, hogy hová kerülnek az adataink, valamint azt, hogy az állampolgárok véleményét, álláspontját adott esetben milyen alapon korlátozzák - magyarázta.

(Forrás: MTI, címfoto: hirmagazin.eu)