Hosszú távú költségvetés és helyreállítási terv

Az Európai Bizottság májusban egy 750 milliárd eurós helyreállítási csomagot és egy felülvizsgált, új hosszú távú költségvetésre tett javaslatot, amelyek együtt segítik a koronavírus negatív hatásainak enyhítését. A következő hónapokban a Parlamenten és a Tanácson a sor, hogy megtárgyalják a részleteket és megállapodásra jussanak a végleges költségvetésről.

Európai zöld megállapodás

Az új klímatörvényről szeptemberben szavaz az EP környezetvédelmi szakbizottsága. A Bizottság májusban tett javaslatot a jogszabályra, amelynek célja, hogy Európa 2050-re elérje a klímasemlegességet. Plenáris ülésen várhatóan októberben dönt róla az EP.

Európa jövője

Az Európa jövőjéről szóló új konferenciasorozat célja, hogy az EU megvizsgálja, milyen változtatásokat, döntéseket kell hozni ahhoz, hogy az Unió sikerrel vegye a jövőben felmerülő akadályokat. A konferencia eredetileg májusban indult volna, de a Covid19-járvány miatt el kellett halasztani. Az EP-képviselők nyáron elfogadott állásfoglalásukban hangsúlyozták, hogy az egyeztetéseket mielőbb meg kell kezdeni. A konferenciasorozat várhatóan két évig tart majd.

Brexit

Az EU és az Egyesült Királyság között zajlanak a tárgyalások a két fél közötti jövőbeli kapcsolatokról. A kilépési megállapodás szerint most egy átmeneti időszak van érvényben 2020 végéig, addig kell lezárni a tárgyalásokat. A megállapodást a Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Digitális szolgáltatások

Az európai digitális stratégia részeként a Bizottság 2020 második felében ismerteti javaslatát a digitális szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályokról, amely az egységes digitális piac kialakítását segíti. A Parlamentben a belső piaci, az állampolgári jogi és a jogi szakbizottság már kidolgozta álláspontját a javaslatról, várhatóan szeptemberben szavaznak róla.

Új iparstratégia

A Bizottság új stratégiát terjesztett elő márciusban annak érdekében, hogy az európai ipar élen járhasson a klímasemlegességre és a digitális vezető szerepre való törekvésben. A Parlament ipari szakbizottsága szeptemberben készíti el álláspontját és várhatóan két hónappal azután szavaz a javaslatról.

A közös agrárpolitika reformja

A 2020 utáni közös agrárpolitikáról szóló tárgyalások utolsó köre zajlik majd, amely leginkább a következő hosszú távú költségvetéstől függ. Az uniós vezetők mellett kiemelt figyelmet fordítanak majd arra, hogy az európai zöld megállapodás céljaihoz is illeszkedjen.

Migrációs csomag

A Bizottság ismerteti az új menedékjogi és migrációs csomagot, amint a tagállamok között előzetes megállapodás születik a költségvetésről. Az EP állampolgári jogi szakbizottsága jelentést készít az EU-ba munkavállalási céllal legális úton érkező bevándorlókról.

A vasúton utazók jogai

Az EU dolgozik a vasúton utazók jogainak magasabb védelmet biztosító jogszabályon, amely késések esetén magasabb kártérítést szabna meg és több segítséget garantálna a fogyatékossággal élőknek. A jogszabálycsomagot 2021 előtt szeretnék elfogadni, és az évet a vasút európai évének nyilvánítanák. A Covid19 miatti szünet után az intézmények közötti tárgyalások júniusban újra elindultak.

Crowdfunding

A közösségi finanszírozásra (crowdfunding) vonatkozó új szabályokat terjesztett elő a Bizottság 2018 márciusában. A javaslat megkönnyíti a platformok számára, hogy az EU egész területén szolgáltatásokat nyújtsanak, és ezáltal elősegíti a forráshiányos vállalkozások hozzáférését a finanszírozás innovatív formájához. Pontosan két évvel később a Parlament gazdasági szakbizottsága előzetes megállapodásra jutott a Tanáccsal.