Nem várt segítséget kaptak azok, akik Donald Trump rendelete miatt az amerikai repülőtereken rekedtek: egyre több ügyvéd érkezik a repülőterek érkezési oldalára, hogy jogi tanácsokat adjon azoknak, akiket nem hajlandóak beengedni az Egyesült Államokba.


Az ideiglenes beutazási tilalom hét muszlim országra érvényes: Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre. Az amerikai nemzetbiztonsági hivatal szerint azokra is vonatkozik a tiltás, akiknek állandó tartózkodásra jogosító engedélyük van. Több légitársaság ugyan úgy döntött, hogy már fel sem engedik a gépekre az érintetteket, sokan mégis eljutottak egy amerikai repülőtérig. Tovább viszont már nem.

A nagyobb amerikai városok repülőterein tüntetések fogadják a beutazási tilalmat – azoknak viszont, akik a belépésre várnak, ennél nagyobb gyakorlati segítség, hogy a tömegben ott vannak jogászok is, akik ingyen kínálnak nekik tanácsokat. Az már a repülőtértől függ, hogy az ügyvédek képesek-e találkozni a belépésre várókkal, vagy fizikailag is teljesen elkülönítik őket. Általában olyanoknak van szükségük a jogi segítségre, akik korábban már legálisan beléptek az Egyesült Államokba, és a mostani papírjaik alapján amikor elindultak, még számíthattak arra, hogy be is engedik őket az országba.


A jogászok egyelőre részsikereket értek el. A média kedvenc példája az az iraki férfi, aki hosszú ideig az amerikai kormánynak dolgozott tolmácsként, most pedig épp repülőn ült, amikor életbe lépett Trump rendelete - őt hosszabb vita után sikerült beléptetni az Egyesült Államokba. Sokakat azonban visszafordítanak, vagy épp ott tartják őket a repülőtéren, anélkül, hogy bármit is lehetne tudni, mikor mehetnének vagy az USA-ba, vagy vissza.