Az ENSZ közgyűlése 1946. december 11-én alapította a szervezetet, amely a második világháború után legfontosabb feladatának az otthontalan, éhező, elárvult gyerekek megsegítését tekintette. Bár ezek a problémák nem tűntek el a világból, ma a nemzetközi szervezet munkájának középpontjában a gyerekek alapvető jogaiért való küzdelem, a gyerekek oktatása és a lánygyermekek védelme áll - mondta el dr. Tausz Katalin, az UNICEF magyar bizottságának gyermekjogi igazgatója (képünkön, foto: origo.hu), az M1 aktuális csatorna műsorában.

Kiemelte: a gyerekeket ugyanazokat az emberi jogok illetik meg, mint a felnőtteket, de vannak külön jogaik is, éppen a gyermeki, védtelenebb mivoltuk miatt. Ide sorolhatók például az olyan nyilvánvaló jogok, mint az élethez vagy az oktatáshoz való jog, az egészségügyhöz, az egészséges ivóvízhez és környezethez, a családhoz való hozzáférés, továbbá a szegénységtől mentes élethez és az anyakönyvezéshez, az identitás formalizált megjelenéséhez való jog is.

Az igazgató arról is beszélt, hogy ma a migrációs hullámban született gyerekek helyzete is akut probléma, hiszen sokszor nem tisztázott, hogy a vándorlás közben született gyerekek mely ország állampolgárai, illetve milyen ellátásra jogosultak, hiszen sokszor a személyes dokumentumok nélkül vándorlókról a pontos születési dátum sem tudható.

A szervezetnek a világ több mint 150 országában vannak gyermekvédelmi programjai, ezeket kizárólag önkéntes hozzájárulásokból és adományokból finanszírozzák, nem részesednek az ENSZ költségvetéséből.

Az UNICEF elkötelezett amellett, hogy a leghátrányosabb helyzetű gyermekeknek speciális védelmet biztosítson, ide tartoznak a háborús helyzetek, természeti katasztrófák, minden nemű agresszió vagy kizsákmányolás áldozatai, valamint azok, akik rendkívüli szegénységben vagy fogyatékossággal élnek.

A szervezet fellép továbbá a szükségállapotokban azért, hogy a gyermekek jogait megvédje, és a partnerországokban működő programjai által elősegítse a nők és lányok jogegyenlőségét, támogassa részvételüket közösségük mind politikai-, társadalmi-, mind pedig gazdasági életében.

Az UNICEF Magyar Bizottsága az évfordulóhoz kapcsolódva kiállítást is rendezett, amely a szervezet elmúlt 70 évének legfontosabb pillanatát foglalja össze. A tárlat december 11-ig látható a budapesti Mazel Tovban.