A versenyjogi megfelelés népszerűsítésének kiemelt figyelmet szentel a Gazdasági Versenyhivatal, hiszen a versenykultúra fejlesztése kulcsfontosságú a megelőzéshez – hangsúlyozta Juhász Miklós, a GVH elnöke (képünkön) a sorrendben immár hatodik alkalommal megrendezett Antitrust Marathon megnyitó beszédében. A GVH 2012 óta több kommunikációs kampánnyal is segítette (elsősorban) a kis- és középvállalkozások (KKV-k) versenyjogi megfelelését.

A versenyhatóságnak támogatnia és méltányolnia kell a vállalkozások megfelelési törekvéseit, hiszen így biztosítható a jogsértő magatartások befejezése már korai fázisokban, serkenthető a verseny az engedékenységi kérelemmel élők között, valamint növelhető az engedékenységi kérelmek száma is - vélekedett előadásában Tóth András, a GVH elnökhelyettese (képünkön). Beszédében kitért a megfelelési programok értékelésének módjára is, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy egyrészt nem lehet automatikusan figyelembe venni a megfelelési programokat, mert ez egyfajta „olcsó biztosítást” jelentene a vállalkozásoknak, másrészt érdemes megvizsgálni az egyes programok hatékonyságát is, és tekintettel kell lenni a KKV-kra is, amelyek korlátozottabb lehetőségekkel rendelkeznek megfelelési programok létrehozására.

A GVH lehetőséget nyújtott egy sokoldalú véleménycserére arról, hogy „mit tehetünk mindannyian azért, hogy a vállalatok ne a versenyjogsértéssel járó könnyű utat válasszák, megkárosítva ezzel a fogyasztókat, a saját vállalkozásaikat és az iparágukat is” - mondotta el konferencia záró beszédében Philip Marsden, a CMA igazgatója (képünkön). Az ösztönző eszközök fontosak – legyenek akár pénzügyi, szabályozó vagy morális jellegűek –, de a vállalkozások, a tanácsadóik és a versenyhatóságok együtt képesek növelni a tudatosságot és megelőzni a jogellenes gyakorlatokat, hozzájárulva a piacok mindenki számára előnyös működéséhez - hangsúlyozta.

Az egész napos kerekasztal-beszélgetést, illetve az egyes paneleket Philip Marsden, az Egyesült Királyság versenyhatósága, a Competition and Markets Authority (CMA) vizsgálatokért felelős igazgatója, Tóth Tihamér, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense és Spencer Waller, az Egyesült Államok-béli Institute for Consumer Antitrust Studies igazgatója, a Loyola University Chicago School of Law professzora vezette. A rendezvényen versenyhatóságok vezetői, tanácsadók, ügyvédek és a tudományos élet meghatározó szereplői vettek részt a versenyjogi megfelelés kultúrája kialakításának módjait kutatva.

Az Antitrust Marathon során elhangzott hozzászólásokat és kapcsolódó tanulmányokat a Loyola Consumer Law Review című szaklap soron következő száma fogja közzétenni.