Hírösszefoglalónk

Az EU Belügyi, Állampolgári Jogi és Igazságügyi Szakbizottság (LIBE) február 27-én, szerdán szavazott a kérdésről, miután előző nap meghallgatta a jelölteket, Laura Codruţa Kövesi mellett Jean-Francois Bohnert francia és Andres Ritter német ügyészt. Kövesi 26, Bohnert 22, Ritter pedig 1 voksot kapott a brüsszeli ülésen.

A tegnapi, február 26-i, keddi, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságában (CONT) lezajlott szavazás eredménye ez volt: Kövesi 12, Bohner 11 és Ritter 1 szavazat.

Az ügyben illetékes Belügyi, Állampolgári Jogi és Igazságügyi Szakbizottság (LIBE) Kövesi nevét fogja az EP plenáris ülése elé bocsátani jóváhagyásra, a plénum várhatóan márciusban veszi napirendre a kérdést.

Meghallgatásán Laura Codruta Kövesi egyebek mellett kiemelte:

"Független voltam, az eredményeim önmagukért beszélnek. Különböző pártok tagjai, fontos pozíciót betöltő, gazdag emberek ellen indítottunk eljárásokat. A függetlenséget a törvény biztosította, jelenleg kísérleteket látunk ennek korlátozására."

Diplomáciai források szerint az EU-tagállamok nagyköveteinek titkos szavazását a múlt héten Bohnert nyerte 50 ponttal, Kövesi és Ritter 29-29 pontot ért el.

Eredetileg 24-en szálltak versenybe az európai főügyészi tisztségért. Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején megkezdi működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett uniós megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben egyelőre 22 tagállam vesz részt (Magyarország nem csatlakozott hozzá).

Kövesi erős üzenet lenne a korrupcióval gyanúsítható politikusoknak

Elemzők rámutattak, hogy egy új intézmény esetében gyakran a jövőre nézve is meghatározó az első vezetőjének személye. Nehéz helyzetben van az Európai Unió, Kövesi kinevezésével ugyanis erős üzenetet küldhetnének azon tagállamoknak, amelyekben vezető politikusokat uniós források hűtlen kezelésével vádolnak, de egy ilyen harcias és vitatott megítélésű főügyész már a kezdettől elidegeníthet egyes országokat. Ha végül nem támogatják Kövesit, az ráadásul azt sugallhatná, hogy a román kormányéhoz hasonló erőszakos fellépés "eredményre" vezet - írta az EUObserver című brüsszeli hírportál.

Sógor Csaba

Sógor Csaba romániai EP képviselő szerint - amint azt a transindex.ro hírpoltának elmondta - Laura Codruţa Kövesi február 26-án, kedden „érzelmileg tudott hatni a LIBE szakbizottság tagjaira”. Hozzátette, a szavazati előnye (első helyezésse) szerinte azzal is magyarázható, hogy Kövesi kelet-európai jelölt, ahol sok probléma adódik az uniós pénzek felhasználását illetően. Sógor Csaba szerint ugyanakkor a romániai szociáldemokraták (PSD) ellenségesen viselkedtek a korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt főügyészével, így Kövesi "egyfajta áldozat szerepében" tűnt fel a meghallgatáson. Kövesi híre megelőzte a franciaországi jelölt szakmaiságát. Sógor Csaba szerint "a néppárti lobbi jól működött, és a Néppárt kiáll a román jelölt mellett” - nyilatkozta a képviselő.

Döntés márciusban

A február 27-i, szerdai Belügyi, Állampolgári Jogi és Igazságügyi Szakbizottság (LIBE) szavazása után a március 7-i következő szakbizottsági ülésen fognak arról vitázni, hogy a parlament miként szavazzon a további kérdésekben, abból kifolyólag, hogy vannak olyan tagállamok is, amelyek nem támogatták az Európai Főügyészség létrehozását.

Az RMDSZ-nek nics hivatalos álláspontja Kövesiről, az EU ügyészség: "rendben van"

Kelemen Hunor

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a kolozsvári sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta, hogy a szövetségnek nincs álláspontja azzal kapcsolatban, hogy Laura Codruța Kövesit potenciálisan európai főügyésszé nevezhetik ki. Sajátságos érvelése szerint mégpedig azért nincs, mert "Romániában úgy szocializálódtak és azt tanulták meg, hogy a politikusoknak nincs beleszólása a főügyészek kinevezésébe".

Hangsúlyozta, hogy politikusként se nem támogatja, de nem is ellenzi Kövesi kinevezését.

Ennek megfelelően az RMDSZ-es EP-képviselőik a lelkiismeretük szerint fognak szavazni, mert politikai útmutatást nem adhatnak egy olyan kérdésben, amely "számukra nem politikai kérdés".

Kelemen Hunor újságírói kérdésre azt is közölte:

bár annak ellenére, hogy az RMDSZ-t annak idején nem kérdezték meg arról, hogy Románia csatlakozzon-e az Európai Ügyészséghez, ő úgy gondolja, hogy ez a döntés "rendben van és nincs semmi baj vele".

Az üggyel kapcsolatos korábbi közleményeink: