A bíróságok központi honlapja hírül adta: az új portálon az Igazságügyi Fizetési Portálon megszokott – adósságrendezési, csőd-, felszámolási, jog- és ténytörlési, valamint vagyonrendezési eljárásokban alkalmazott – fizetési módok mellett lehetőség lesz egyebek mellett a bírósági letéti számlákra teljesítendő összegek befizetésére, a perköltségek előlegezésére vagy a bírság jellegű befizetések teljesítésére is.

A Bírósági Fizetési Portál ügyfeleknek nyújtott kényelmi szolgáltatásai között szerepel a regisztrációt követően igénybe vehető felhasználói fiók, amelyen valamennyi kezdeményezett, befizetett és felhasznált fizetési tétel visszakereshető, a fizetési ígérvény letölthető. Az ügyfelek támogatására bevezették a jogcímekhez kötődő eljárási illeték kalkulátort is, amely segítséget nyújt a fizetendő illeték meghatározásában.

A portál a jövőben is támogatja a bankkártyás, ún. VPOS fizetési megoldást az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER) keresztül, illetve a Magyar Államkincstárnál vezetett számlákra történő utalás esetében egyszerűbbé válik a közlemény rovat kitöltése és a fizetések ellenőrzése. Újdonság, hogy átutalásos fizetési mód választása esetében is fizetési ígérvényt állítanak ki az elszámolást követő munkanapon.

A Bírósági Fizetési Portál tehát 2019. március 4-től lesz elérhető az ügyfelek számára. Az oldal működéséről készült bemutató videót itt tekinthető meg:

Az Igazságügyi Fizetési Portál használatával befizetett eljárási illetékek és közzétételi költségtérítések fizetési ígérvényei (.FIZIG és .X132 kiterjesztésű fájlok) a Bírósági Fizetési Portál elindulását követően az egyes eljárásokban már nem használhatók fel fizetésre. Erre tekintettel javasolják, hogy a befizetett összegekről szóló, de még fel nem használt fizetési ígérvényeket legkésőbb a Bírósági Fizetési Portál indulásáig használják fel, illetve igényeljék vissza.

A polgári, gazdasági, közigazgatási és munkaügyi peres és nemperes ügyekben, a végrehajtási nemperes ügyekben, a magánvádas eljárásokban, valamint a büntető eljárással kapcsolatos eljárási illetékek megfizetése esetében továbbra is utólag, az érkeztetési igazolásban kapott fizetési link segítségével történik.

A Bírósági Fizetési Portál elindulását követően a cégbírósági eljárásokban fizetendő eljárási illetékek és közzétételi költségtérítés megfizetése továbbra is az Igazságügyi Fizetési Portálon keresztül teljesítendő.

Az átállás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében az érkeztetési igazolásokban a 2019. február 24. 23:59:59-ig megküldött fizetési linkek érvényességi ideje legkésőbb 2019. február 28. 23:59:59 érvényes fizetés csak eddig az időpontig kezdeményezhető a meglévő fizetési linkek birtokában.

A polgári, gazdasági, közigazgatási és munkaügyi peres és nemperes ügyekben, a végrehajtási nemperes ügyekben, a magánvádas eljárásokban, valamint a büntető eljárással kapcsolatos eljárási illetékek tekintetében érvényes fizetési link hiányában 2019. február 25. és 2019. március 4. között a befizetéseket a bíróságok Magyar Államkincstárnál vezetett számláira történő utalással teljesíthetik.

Az adósságrendezési, csőd-, felszámolási, jog- és ténytörlési, valamint vagyonrendezési eljárásokban fizetendő illeték és közzétételi költségtérítések befizetése az Igazságügyi Fizetési Portálon legkésőbb 2019. március 1-ig teljesíthető, 2019. március 1. és 2019. március 4. között pedig a bíróságok Magyar Államkincstárnál vezetett számláira történő utalással teljesíthetik.