Fegyelmi eljárást indított B. István szegedi ügyvéd ellen a Szegedi Ügyvédi Kamara, mert , az ügyészség gyanúja szerint ő végezte a prostiklánként elhíresült szegedi K. család ingatlanvásárlással kapcsolatos ügyeit. A gyanú szerint a neves jogász az ingatlan adásvételekor nem tett eleget azon törvényi kötelezettségének, hogy be kell jelentenie az olyan szerződéseket, amelyekkel kapcsolatban pénzmosás gyanúja merül fel.

Nem B. István az első neves helyi jogász, akit komoly ügyben gyanúsít meg az ügyészség az utóbbi években. – A kamara nem tud mást tenni, mint szakmai továbbképzésein különösen nagy hangsúlyt fektet az etikai szabályok ismertetésére – mondta dr. Kertész József . A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke adatvédelmi okokból nem árulhatta el a delmagyar.hu hírportálnak, hogy az elmúlt években hány szegedi ügyvéd ellen indult fegyelmi eljárás, illetve végül hány ügyvédet kellett kizárniuk tagjaik közül.

Az internetes szegedi hírportál beszélt egy neve elhallgatását kérő szegedi ügyvéddel, aki egykor a kamara fegyelmi bizottságának volt a tagja. – A 2000-es évek elején volt egy szegedi ügyvéd, aki az ügyfele letétbe helyezett 20 millióját elsikkasztotta. A dolog kiderült, de már azelőtt kérte az ügyvédi jegyzékből való törlését, mielőtt kizártuk volna. Végül két év szabadságvesztést kapott felfüggesztve, ami után kérte ismételt felvételét a kamarába, és vissza is vették – mondta forrásunk.

A legsúlyosabb ügyekről la delmagyar.hu is rendre beszámolt. H. János egykori szegedi ügyvédet 2012 végén jelentős kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás miatt jogerősen négy és fél év börtönbüntetésre ítélték, és örökre eltiltották hivatala gyakorlásától. A neves szegedi sztárügyvédet, K. Zoltánt befolyással üzérkedés gyanúja miatt vették őrizetbe 2011 őszén, majd több újabb bűncselekménnyel is meggyanúsították. 2014-ben hivatali befolyással való üzérkedés miatt jogerősen két év börtönbüntetésre ítélték K. László egykori ügyvédbojtárt. Tavaly októberben üzletszerűen elkövetett sikkasztás és csalás miatt emelt vádat K. László egykori szegedi ügyvéd ellen az ügyészség.

– Történt, ami történt, de már túl idős vagyok ahhoz, hogy új szakmát tanuljak ki – mondta a delmagyar.hu-nak egy szintén a neve elhallgatását kérő, ügyvédi munkájától eltiltott szegedi ügyvéd. Azt mondta, hogy mivel a büntetése nem tart örökké, szeretne annak letelte után praktizálni.

– A szegedi kamarából kizárt ügyvédek közül a büntetésük letöltése után többen ügyvédi irodákban helyezkedtek el alkalmazottként. Az internetes hírportál szerint ugyanazt a munkát csinálják, mint az ügyvédek, csak a hivatalos papírokra az őket alkalmazó ügyvéd pecsétje kerül. Mások pedig felhajtóként dolgoznak tovább. Praktizáló ügyvédeknek ajánlanak be ügyfeleket részesedésért. A delmagyar.hu szerint nagy probléma a szakmával, hogy igen felhígult.