Cél: az EU költségvetésének megvédését a csalástól és a korrupciótól

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága előtt Laura Codruta Kövesi, az uniós nyomozóhatóság elnöke azt mondta, hogy Szlovénia beavatkozik az EU igazságszolgáltatásának működésébe és így az eredeti célt, az Unió költségvetésének megvédését a csalástól és a korrupciótól, nem lehet teljesíteni - adta hírül az eurologus.hu.

Az a tény, hogy egy tagállam beavatkozik egy uniós igazságügyi intézmény megfelelő működésébe, nagyon veszélyes precedenst teremt

– mondta Laura Codruta Kövesi, aki azt is hozzátette, hogy ügyészek nélkül jelenleg szlovén ügyekkel nem foglalkozhatnak, vagyis a szervezet Szlovéniában nem létezik.

A nem-tag, nagy EU-s forrásokat élvező Magyarországon nem járhatnak el

Az idén június óta működő Európai Ügyészségnek 22 tagja van. Magyarország, Lengyelország és Svédország úgy döntött, hogy nem csatlakozik, Dánia és Írország pedig uniós csatlakozásukkor jelezték, hogy kimaradnak az EU igazságügyi együttműködéséből. A magyar–lengyel–svéd hármas közül csak az első két ország az, amely jelentős uniós forrást használ fel és ahol lenne létjogosultsága az ügyészségnek. Arról nem is beszélve, hogy

az EU-s alapok felhasználásának átláthatatlansága miatt a magyar kormányt folyamatos bíráltatok érik, s ezeket alátámasztják az uniós korrupcióellenes ügynökség, az OLAF megállapításai.

Az Európai Ügyészség minden részes tagállama egy ügyészt jelölt a központi ügyészi testületbe, akinek a munkáját az adott országban további két ügyész segíti. Szlovénia az utóbbi két posztot még mindig nem töltötte be és sokan ezt egyértelműen politikai háttérrel magyarázzák. Egyszer ugyanis már lezajlott a kiválasztási folyamat, amelynek eredményeként meg is jelölték a két ügyészt, a kormány azonban egyszer csak érvénytelenné nyilvánította az egész eljárást. Az ügy miatt a szlovén igazságügyi miniszter le is mondott. Janez Jansa szlovén kormányfő – amely ország jelenleg az EU soros elnökségét is adja – már többször is megígérte, hogy az új ügyészeket nagyon gyorsan megválasztják, ez azonban még mindig nem történt meg.

Információcsere

Az egyik képviselő megkérdezte Laura Codruta Kövesit, hogy milyen haszna van az Európai Ügyészség és a magyar ügyészség közötti, nyáron aláírt munkamegállapodásnak. Válaszában Laura Codruta Kövesi azt mondta, hogy ez gyors információcserét tesz lehetővé a magyar hatóságokkal.