Dr. Tolnai Kata (képünkön) kifejtette: a bírósági közvetítés - mediáció - olyan esetekben alkalmazható, amelyekben a feleket a jövőben is összeköti valami, ami miatt együtt kell működniük. Ilyen, ha közös vállalkozásuk, közös vagyonuk vagy közös gyermekük van. Míg a bírósági eljárásban a bíró dönt, és a végén valaki veszít, addig a közvetítési eljárásban a felek döntenek az ügy minden részletéről - beleértve az ülések ütemezését és hosszát is -, és mindketten nyertesként zárják le az ügyet.

A közvetítés egy bírósági nem peres eljárás, amelyben egy független, pártatlan harmadik fél segít a feleknek megállapodásra jutni. A megállapodásnak a kereseti kérelemhez kötött részét a bíró aztán jóváhagyja - amennyiben az végrehajtható -, az egyezség annál tágabb része pedig polgárjogi szerződésként működik - tette hozzá dr. Tolnai Kata.

A közvetítést a felek kérhetik, arról a bíró ad felvilágosítást, de minden bíróság honlapján és a központi birosag.hu-n is van egy Bírósági közvetítés menüpont, ahol lehet tájékozódni.

Nem kérhető bírósági közvetítés az apaság megállapítása, a gondnokság alá helyezés vagy az alóli mentesítés, a sajtó-helyreigazítás, a szülői felügyelet megszüntetése és közigazgatási ügyek esetében.