Dr. Darák Péter (Foto: Majer Csaba József)

A mesterséges intelligencia jogi hivatásban való alkalmazásáról szólva dr. Darák Péter, a Kúria elnöke beszélt, hogy az ő generációja visszafelé tekint és a múltból próbál következtetéseket levonni a jövőre nézve, de a jövő jogászai más kihívásokkal szembesülnek majd - tudósított az eseményről az MTI.

Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány lassította a közigazgatást, csökkentek a személyes találkozások, viszont ez elősegítette a technológiai innovációs fejlesztéseket.

Példaként említette, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az ellenőrzésekbe bevont embereket és cégeket mesterséges intelligencia alkalmazásával választja ki egy olyan adatbázisból, amelyet a felhasználók hoztak létre.

A mesterséges intelligencia alkalmazásával elemző és ellenőrző rendszereket lehet kiépíteni, de a munkavégzést is rugalmassá és hatékonyabbá teheti, mert amellett, hogy több hasznos információhoz lehet rövidebb idő alatt hozzájutni, a munkavégzési szokásokat is figyelemmel lehet kísérni - mondta dr. Darák Péter. Hozzátette, hogy

az igazságszolgáltatásban a mesterséges intelligenciát az azonnali fordításban, a keresésben, videókép analízisben, élő beszéd írott formában történő azonnali feldolgozásában, összefüggések keresésében és csoportba rendezésben lehet alkalmazni.

A bíróságokon az érzékeny adatok anonimizálásában adhat nagy segítséget, ugyanakkor a fordításban, szakirodalom elemzésben, a törvényi szakaszok és paragrafusok felismerésében, összefüggések keresésében, vagy az automatikus beszédfelismerésben és írásban is alkalmazni lehet - sorolta a Kúria elnöke.

Dr. Földesi Péter (Foto: Majer Csaba József)

„Akik ma a hivatásrendekbe lépnek, szent kötelességük, hogy azért keressék a jogot, hogy be tudják tartatni, érvényre tudják juttatni. Ez nemcsak képzés kérdése, hanem belülről fakadó mentális, morális vágy” – ezt már dr. Földesi Péter, az egyetem rektora jelentette ki beszédében, majd az elsőévesekhez szólva úgy fogalmazott: örömteli, izgalmas időszak elé néznek, amit kemény munka fog végigkísérni. „Azt kérem önöktől, hogy az alapozó tárgyakban is mélyedjenek el, mert nagyon sokat lehet belőlük tanulni” – tudósított az SZE egyetemi hírszolgálat a rektor beszédéről.

Dr. Pergel Elza (Foto: Majer Csaba József)

A tanévnyitón Pergel Elza (Fidesz-KDNP), Győr alpolgármestere azt mondta, hogy a városnak az egyetemmel szoros a kapcsolata, hiszen az SZE a megyeszékhelyen olyan tevékenységet folytat, amely a gazdaságot és a helyi közösséget fejleszti. A cél, hogy Győr fiatalos szellemiségű, de hagyománytisztelő város legyen - mondta az alpolgármester.


Lévayné dr. Fazekas Judi (Foto: gyorplusz.hu)Lévayné dr. Fazekas Judit, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar dékánja felidézte, hogy 1776-ban Mária Terézia hozta létre Győrben az ország első királyi jogakadémiáját. 1874-ben átszervezték a képzést, amely kisebb-nagyobb megszakításokkal 1892-ben megszűnt.

A jogászképzés 1995-ben indult újra az ELTE Állam- és Jogtudomány Karával kötött együttműködés részeként, a győri egyetemhez 2002-ben került.

A karnak több mint 1200 hallgatója van, közülük 368 elsőéves. Öt szakon oktatnak, nappali és levelező tagozaton.

A tanévnyitón elismeréseket és díjakat adtak át azoknak, akik sokat tettek a jogászképzés újraindításáért, valamint segítették a képzést az elmúlt negyedszázadban.

Címfotó: Elsőéves joghallgatók eskütétele Győrben, a Széchenyi István egyetem évnyitóján. Foto: Majer Csaba József