"Mindkét fél célja olyan közigazgatási bíráskodás megteremtése, amely - a bírói függetlenség teljes mértékű tiszteletben tartása mellett - egyszerre megfelel a magas szakmai színvonal iránti elvárásnak, a nemzetközi standardoknak, valamint figyelembe veszi a közigazgatási ügyszakban dolgozó bírák érdekeit" - áll az IM közleményében.

Az MKBE egyeztetésre vonatkozó kezdeményezését az IM nyitottsággal fogadta. A tárca közölte azt is: az egyesület támogatja az önálló közigazgatási bíráskodás megteremtésére irányuló elképzeléseket, és bízik abban, hogy a szervezeti és jogállási kérdésekben is megállapodásra lehet jutni. Az MKBE átadta a tervezettel kapcsolatos javaslatait. Vízkelety Mariann, az IM államtitkára ígéretet tett arra, hogy a tárca tanulmányozza a dokumentumot, amely a további egyeztetések alapját képezi.

A közigazgatási perrend létrehozása céljából az IM korábban kodifikációs nagybizottságot hozott létre, amelyben valamennyi jogászi hivatásrend képviseltette magát. A mostani megbeszélés beleillett a szeptember 2-i többpárti, valamint a korábbi szakmai egyeztetések sorába. Az IM elkötelezett abban, hogy az eljárásjogok reformja során valamennyi érintett féllel egyeztessen - emlékeztetett a tárca.

Az egyeztetésen a tárcát dr. Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár és a közigazgatási perrendtartással összefüggő jogszabályok előkészítéséért felelős dr. Füzi-Rozsnyai Krisztina miniszteri biztos képviselte. A megbeszélésen az MKBE részéről Hajnal Péter elnök és Sperka Kálmán elnökségi tag, kúriai bíró vett részt.