A jövőre várható ellenőrzési irányokról nyújtott némi betekintést Sinkáné Csendes Ágnes, a NAV osztályvezetője, a Raiffeisen Bank és a Joint Venture Szövetség (JVSZ) közös szervezésében megrendezett Adózás 2016 konferencián – írta a Napi.hu.

A 2016-ra vonatkozó irányvonalak jelenleg is egyeztetés alatt állnak, így azokat teljes mélységben nem lehet ismertetni, ugyanakkor minimális változás várható a 2015-ben tapasztalt gyakorlathoz képest - hívja fel a figyelmet Sinkáné.

Nagy súlyt helyeznek a készpénzforgalom ellenőrzésére is, az áfát érintően pedig továbbra is az adóminimalizálók, a láncügyletek, körbeszámlázási gyakorlatok felderítése, illetve az e-kereskedelem szereplői számíthatnak a NAV fokozott figyelmére. Utóbbiak sorában a bűnelkövetők főként külföldi bejegyzésű webáruházakon keresztül igyekeznek áfa-kiadásaikat "optimalizálni", ellenőrzésük számos akadályba ütközik.

Új elemként az idén bevezetett EKAER rendszer kapcsán indított ellenőrzések jelennek meg, hiszen ezáltal olyan egyedi eszköz került az adóhatóság kezébe, melynek segítségével követhetővé vált az árumozgás, ez pedig óriási lehetőség a visszaélések felderítése szempontjából. Sinkáné Csendes Ágnes szerint hasonló rendszer csak Portugáliában működik, a NAV-hoz pedig már több uniós tagállamtól érkezett érdeklődés a rendszerrel kapcsolatban.

Az NGM a kormány elé terjesztette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) működéséről szóló törvénymódosítást. A javaslat alapján a kormány szűkítené a vagyonosodási vizsgálatok alkalmazását: a jövőben csak bűncselekmények, adó- illetve költségvetési csalás, pénzmosás esetén kerülhet szóba ilyen vizsgálat. Így a jövőben a "mezei" adócsalók - celebek, vállalkozók, politikusok - már mentesülhetnek az adóbecslés alól, hacsak nem sikerül bűncselekményt is rájuk bizonyítani.

Címfoto: Marinus van Reymerswale (ca. 1490-1567) Adóbegyűjtés (1542), Alte Pinakothek, Munich (commons.wikimedia.org)