A 2019-ben jelentett kivégzések 86 százaléka négy országban történt: Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Egyiptomban. Kínából viszont nem tudjuk az adatokat, azokat ugyanis államtitokká nyilvánították - idézi az Amnesty International összesítését az europarl.europa.eu.

Ázsiában, az arab országokban és az Egyesült Államokban van egy tábor, akik erősen ellenzik a halálbüntetés eltörlését. Az 55 afrikai ország nagyjából négyötödében már eltörölték a halálbüntetést vagy moratórium van életben.

Az EU a halálbüntetés elleni küzdelem egyik élharcosa

Az Emberi Jogok Európai Egyezményével összhangban minden uniós tagállam eltörölte a halálbüntetést.

Az EU számos módon küzd a halálbüntetés eltörléséért:

  • betiltja azon árucikkek kereskedelmét, amelyek kínzásra vagy kivégzésre használhatók

  • olyan kereskedelmi politikát folytat, amely támogatja az emberi jogokat

  • támogatja olyan civil szervezetek munkáját, akik olyan országokban ellenőrzik és dokumentálják a folyamatokat és hívják fel a figyelmet, ahol a halálbüntetés még mindig érvényben van

  • az ENSZ folyamatos megfigyelőjeként minden olyan kezdeményezést és akciót támogat, amelynek célja a halálbüntetés megszüntetése

  • a Parlament javaslatokat fogad el és vitákat szervez, ezzel is elítélve azt, hogy még mindig vannak olyan országok, ahol a halálbüntetés intézménye létezik. Egy 2015-ben elfogadott javaslat elítéli azt, hogy a halálbüntetést bizonyos országok arra használják, hogy elhallgattassák az ellenzéket, és olyan alapokon ítélnek halálra embereket, mint a vallás, homoszexualitás vagy házasságtörés.

Fehéroroszország a kivétel Európában

Az egyetlen olyan európai ország, ahol még mindig zajlanak kivégzések: Belorusz.

Oroszországban moratórium van érvényben.