A világon különféle végrehajtói modellek működnek: van ahol tiszta állami rendszer, van ahol majdnem inkább privát. Magyarországon a bírósági végrehajtói munka olyan független tevékenység, amely fölött az állam szakmai kontrollt gyakorol, értékel, és szükség esetén fegyelmez. Azért kellett négy éve, a ciklus elején hozzáfogni a végrehajtói rendszer átalakításához, mert komoly jelzések érkeztek. Hatékony, közbizalmat erősítő szabályozásra volt szükség, erősebb kamarára és továbbképzésre - emlékeztetett a miniszter.

A végrehajtók olyan mellékszereplői az igazságszolgáltatásnak, akik időnként főszereplőkké válnak. Egyszerre kell hatékonynak és emberségesnek lenniük, képviselniük a hitelezői érdeket, jogos követelést, egyúttal védeniük az adóst az igazságtalanságoktól, és ez nagyon nehezen összeegyeztethető - mondta Trócsányi László.

Minden végrehajtó abban érdekelt, hogy a kar egyik tagját se érje szakmai, etikai kifogás, kritika - fűzte hozzá.

A miniszter azt mondta: a szervezeti kérdések nyugvópontra jutottak, a következő ciklus feladata lesz az anyagi jog áttekintése.

Dr. Trócsányi László megköszönte a négyéves együttműködést, és azt kérte a munkatársakkal, segítőkkel együtt mintegy 3000 tagú végrehajtói állománytól, hogy emelje mind magasabbra a kar tekintélyét, megbecsülését, és azt védje is meg.

Dr. Szabó Imre miniszteri biztos azt emelte ki, hogy a közbizalom a saját magunk tisztessége, a másik tisztességébe vetett bizalom, az ebből fakadó kiszámíthatóság, ami együtt a demokrácia alapértéke.

A rendezvényen a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar, az Igazságügyi Minisztérium, az Európai Közjogi Szervezet és a Francia Bírósági Végrehajtói Kamara által tavaly megrendezett "A közbizalom a bírósági végrehajtók és az igazságügyi szakértők tevékenységének tükrében" című nemzetközi konferencián elhangzott előadásokból készült kiadványt mutatták be.