Az eljárások egyszerűbbek lesznek. A kérelmet a jelenlegi három hónap helyett hat hónappal, de a tervezett utazás előtt legalább 15 nappal lehet majd benyújtani – írta az MTI.

A változások között szerepel a vízumdíj 60 euróról 80 euróra emelése. A 18 év alattiak, a diákok és a kutatók továbbra is mentesülnek a díj megfizetése alól.

A vízumkérdőív elektronikus úton is kitölthető és aláírható lesz.

Harmonizált szabályok vonatkoznak majd a többszöri beutazásra jogosító vízumokra, így könnyebb lesz megakadályozni, hogy egyszerre több tagállamban is benyújtsák a kérelmet. Ilyen, többszöri beutazásra jogosító engedélyt állítanak majd ki a kedvező "vízummúlttal" rendelkező, megbízható utazók számára, amelyek érvényességi ideje egy évről öt évre növekedne fokozatosan.

A reform célja a "szabályok hozzáigazítása a változó biztonsági aggodalmakhoz, a migrációs kihívásokhoz és a technológiai fejlődés által kínált új lehetőségekhez".

Jelenleg több mint 100 ország esetén vízumköteles a beutazás a schengeni térségbe. A rövid távú tartózkodásra jogosító vízum tulajdonosa egy 180 napos időszakban összesen 90 napig utazhat a 26 schengeni államban. 2016-ban csaknem 14 millió schengeni vízumot adtak ki rövid időtartamú látogatások céljából.