A mostani műhelybeszélgetést az ELTE dékánja moderálta. Dr. Sonnevend Pál rámutatott: az Alkotmánybíróság és a Kúria nem csupán kommunikál egymással, a két szervezet egy komplex szakmai, jogi és tudományos kapcsolatot is ápol.

A rendezvényen két előadást hallgathattak meg a résztvevők. Dr. Dán Judit, a Kúria főtanácsadója a német, az osztrák és a cseh alkotmánybíróságok és felsőbíróságok közötti kapcsolatról értekezett. Kifejtette, hogy a szakmai viták az intézmények között szükségesek, és előreviszik a jogi párbeszédet. Az úgynevezett alkotmányjogi panasz intézménye a kommunikáció legfontosabb csatornája. Szerinte szükség van ugyanakkor alternatív kapcsolattartási fórumokra is, amelyre példa a most megrendezett műhelybeszélgetés is.

Dr. Zakariás Kinga Rita, az Alkotmánybíróság főtanácsadója a németországi rendszert ismertetve arról beszélt, hogy mi mindenre terjed ki a nyugat-európai országban a bírói döntések alkotmányos felülvizsgálata. Felvázolt több olyan elemet a német gyakorlatból, amelyet Magyarország is átvett.

Az előadásokat élénk szakmai diskurzus követte.

A rendezvényen részt vett mások mellett dr. Darák Péter a Kúria elnöke, dr. Sulyok Tamás az Alkotmánybíróság elnöke, dr. Hörcherné Marosi Ildikó alkotmánybíró, dr. Szalayné Sándor Erzsébet ombudsman-helyettes, továbbá kúriai tanácselnökök és bírók, illetve a két bírói fórum munkáját segítő alkalmazottak.

Az együttműködés a jövőben is folytatódik, a következő műhelybeszélgetésnek november végén az Alkotmánybíróság ad otthont – tájékoztatott közleményében az Alkotmánybíróság.