A jelek szerint csak pontatlanság és nem az elektronikus fizetés további térnyerésének elősegítése okozta azt a helyzetet, hogy a sárga csekkes, hivatalos nevén postai átutalási megbízásos fizetésekre nem vonatkozott a januárban életbe lépett változás, amely szerint a lakossági átutalások 20 ezer forintig mentesülnek a tranzakciós illeték megfizetése alól – írta a Világgazdaság. A jövő évi adótörvények keretében ugyanis úgy módosítanák a jogszabályt, hogy a sárga csekkes átutalások után azok rendszeren belüli indítója, a Posta Elszámoló Központ is mentesül 20 ezer forintos értékhatárig a 3 ezrelékes tranzakciós illeték megfizetése alól. Az illeték ott is a 20 ezer forint feletti részre vonatkozik majd, és az egy tranzakcióra jutó maximális illetékösszeg 6 ezer forint lehet.

Az illeték alapjának és mértékének változása a kormány által megkezdett tehercsökkentés következő lépése, amely biztosítja az érintett fizetési műveletekre vonatkozó illetékterhek fokozatos kiegyenlítését – közölte a Világgazdasággal a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea sajtóosztálya. A módosítás eredményeként a postai készpénzbefizetésekből eredő átutalásoknál a tranzakciós illeték terén a pénzforgalmi szolgáltatókkal azonos szabályozást vezetnek be.

A sárga csekkek esetében a tranzakciós illeték lakossági átutalásokhoz hasonló csökkentése azonban kérdéseket vet fel. Igaz, hogy a csekkek befizetői döntően lakossági ügyfelek, ám a csekkek kibocsátói közmű- és egyéb szolgáltatók, ők azok, akik fizetnek a Magyar Postának a szolgáltatásért. Ezért tűnhet úgy (hamisan), hogy a sárga csekkes fizetés a lakosságnak ingyenes – ezt a Magyar Posta lapnak megküldött válasza is hangsúlyozza. A szolgáltatók a sárga csekk költségét jogszerűen átháríthatják a fogyasztókra a felszámított szolgáltatás díjában.