Az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatáról szóló közleményünk ide kattintva olvasható.

Az OBH november 30-án kelt sajtóközleményében olvasható értelmezése szerint az Alkotmánybíróság megerősítette, hogy lehetséges és szükséges az integritási kérdések szabályozása a bírósági szervezetben. Ilyen kérdés lehet például, hogy a bírósági dolgozók elfogadhatnak-e ajándékot, vagy hogy hogyan kell bejelenteniük egyéb kereső tevékenységüket.

Az OBH szerint a 2017. november 28-án hozott döntésével az AB az összesen 52 szakaszból álló Integritási szabályzat mindössze 3 szakaszának egyes rendelkezéseit kifogásolta. A szabályzat megalkotását mintegy két éves előkészítő munka előzte meg - fűzi hozzá a közlemény -, a tervezetet bírók fogalmazták és tervezeteit véleményezték.

Az OBH felidézi: az AB mint az Alaptörvény védelmének legfőbb szerve, most alkotmányossági szempontból is megvizsgálta a szabályzatot. Az AB csak az elmúlt három hónapban 7 jogszabályt és 5 egyedi bírói döntést semmisített meg. Az OBH értelmezésében ez mutatja, hogy az alkotmánybírósági kontroll a jogállami működés természetes része. Az Európa Tanács Korrupcióellenes Államokat tömörítő csoportja (GRECO) a 2017. évi jelentéstervezetében egyébként kifejezetten üdvözölte az integritási szabályzat megalkotását - utal az OBH közleménye az előzményekre.

Az OBH jelzi: folyamatosan vizsgálja valamennyi szabályzatának érvényesülését, s gyűjti az értékes gyakorlati tapasztalatokat. A bírói karból az Integritási szabályzat egyéb rendelkezéseit érintően is érkeztek már módosító javaslatok. A szabályzat felülvizsgálata tehát folyamatban van, a módosítás pedig tekintettel lesz az AB határozatának indokolásában foglaltakra is.

Az Integritási szabályzattal kapcsolatos korábbi híreinket itt olvashatók: