Dr. Szabó Gabriella panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz - írta az EUobserver, miként arról a Magyar Narancs beszámolt.

A sajtóértesülések szerint a kormány bevezetett egy új elfogadhatatlansági okot a mendékjogi törvénybe, ami alapján az összes Szerbián keresztül érkező menedékkérő kérelmét el kellett utasítani.

Dr. Szabó Gabriella előzetes döntéshozatali eljárás keretében fordult a luxemburgi bírósághoz, mert azt valószínűsítette, hogy a jogszabály ellentétes lehet az uniós joggal. Az EU bírósága a magyar bíróval értett egyet, és tavalyi ítéletében megállapította, hogy a magyar szabályozás ténylegesen nincs összhangban az EU-s szabályokkal.

2018-ban dr. Szabó Gabriellát határozott időre, három évre nevezték ki bíróvá. Kinevezését most kellett volna határozatlan idejűvé alakítani, azonban elbukott a Törvényszék értékelésén, így június 30-án megszűnt a munkaviszonya.

Dr. Szabó Gabriella és ügyvédje azt állítja, valójában politikai okokból, azaz a kormánynak fontos törvény megkérdőjelezése miatt löknék ki a bírói karból.

A Bizottságnak írt levélben felidézik, hogy 2018-ban lejárató cikkek jelentek meg róla a kormánymédiában, a közigazgatási és munkaügyi bíróság korábbi elnöke pedig informálisan figyelmeztette, hogy ha ilyen döntéseket hoz, a kinevezését nem fogják meghosszabbítani.

Dr. Szabó Gabriella a negatív értékelést szolgálati bíróság előtt is megtámadta.