Az eseményen Christina Blacklaws elnökasszony, az Anglia és Wales Ügyvédi Kamara (Law Society of England and Wales) elnöke és Tshepo Monica Shabangu, a Dél-Afrikai Ügyvédi Kamara (Law Society of South Africa) képviselője "Sokszínűség és Befogadás" (Diversity and Inclusion) címmel tartottak szakmai programot Ken Murphy, az Írországi Ügyvédi Kamara (Law Society of Ireland) igazgatója moderálásával.

A tudattalan elfogultság (unconscious bias), a javadalmazási rendszer anomáliái és a flexibilis munkavégzési kultúra hiánya az a három fő tényező, amelyek a nők vezetői pozícióba kerülését akadályozzák, és melyek szerepet játszanak abban, hogy az ügyvédek túlterheltek és más szakmák képviselőihez képest lényegesen rosszabb mentális és fizikai egészségi állapotban vannak.

Az angol kamara átfogó felmérésének az eredményei és a problémák enyhítésére szolgáló praktikus tippek (Women in Leadership in Law: Toolkit) itt olvashatók.

A külföldi kamarai vezetők és az IBA (International Bar Association) tisztségviselői Budapesten tartott szakmai programja május 22-én este a BÜK dísztermében sikeres fogadással indult, amelyen részt vett az IBA legmagasabb szintű vezetősége: Horacio Bernardes Neto elnök, Jim Klotz alelnök és dr. Köves Péter, az IBA kamarai ügyekkel foglalkozó "BIC" bizottságának az elnöke. A MÜK oldaláról dr. Bánáti János elnök és dr. Szecskay András alelnök, a BÜK oldaláról pedig dr. Tóth M. Gábor elnök, dr. Gyalog Balázs főtikár, dr. S. Szabó Péter elnökhelyettes és dr. Görgényi Orsolya titkár voltak a házigazdák.

Az elmúlt napokban a külföldi kamarai vezetők Corinthia szállodában tartott szakmai programján egyebek között az ügyvédi szakmai felelősséggel, a jogászok számára elengedhetetlenül fontos "soft skills" (puha készségek) fejlesztésével és a - sajnálatos módon a jogász szakmában is elterjedt - "bullying" (megfélemlítés vagy zaklatás) jelenségével is foglalkoztak. Az IBA által a témában készített felmérés itt olvasható.

A program az IBA Mid-Year találkozó keretében a szakmai bizottsági vezetők szekció-megbeszéléseivel folytatódott, illetve május 24-én este a MÜK fogadást adott a többszáz külföldi vendégnek.

Május 25-én minden magát fiatalnak érző ügyvéd, jogtanácsos, ügyvédjelölt és jogi előadó részére egynapos szakmai programot is szerveztek az IBA "Fundamentals of International Legal Business Practice: IBA Young Lawyers Training" címmel.