Az Európa Tanács közlemény kiemeli, hogy

az elmúlt 10 év során az egyezmény segítette a részes államokat, hogy hatékonyabban biztosítsák a nők védelmét, és a nemi alapú erőszakot elkövetőket fokozottabban vonják felelősségre. Több tagállam büntetőeljárásokat vezetett be a kényszerházasságok, a női nemi szervek megcsonkítása ellen, továbbá megváltoztatta büntetőjogi fogalmait a szexuális erőszak tényállásáról is. Emellett számos helyen segélyvonalakat, támogató szolgáltatásokat vezettek be a bántalmazott nők számára.

A bizottság közleményében ugyanakkor

aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy még mindig nem sikerült felszámolni a szerződés hatálya alá tartozó erőszak minden formáját. Felszólította a tagállamokat a nők elleni és a családon belüli erőszak megszüntetésével kapcsolatos erőfeszítések fokozására.

Az egyezményhez való csatlakozás lehetőségét tíz évvel ezelőtt, 2011. május 11-én, Isztambulban nyitották meg. A konvenciót az Európa Tanács mind a 47 tagállamának kormánya egyhangúan elfogadta, azonban eddig csak 33 tagország ratifikálta azt.

Magyarország - sem ratifikálta az egyezményt. Az erre vonatkozó parlamenti határozat - az MTI jelentés szerint - egyebek mellett azt hangoztatta, hogy "az isztambuli egyezmény azon pontjai, amelyekre a nők védelme érdekében értékként tekintenek, jelenleg is részei a magyar jogrendszernek, amely biztosítja a szükséges jogi garanciákat minden védelemre szorulónak".