Dr. Kadlot Erzsébet

Dr. Kadlót Erzsébet ügyvéd, a Magyar Kriminológiai Társaság főtitkára a Népszavának azt mondta, hogy tapasztalatai szerint nem igaz, amit a BVOP állít. „Vannak bv-intézetek, ahol egy-egy szintet már csak „Jurassic Parknak” vagy „Mordornak” hívnak a fogvatartottak, annyira borzalmas a helyzet.” Szerinte a problémák nagy része a túlzsúfoltságra és a börtönőrök létszámhiányára vezethető vissza.

Noha a kormány 2015-ben megígérte, hogy nyolc új börtönt épít, eddig még szinte semmi sem történt. Olyan helyeken, ahol eddig hat fő volt az általános, elkezdték kialakítani a hét-nyolc fős zárkákat. Közben folyamatosak a bántalmazások, zsarolások, élősködések, sok fogvatartott fél, mert a cellájában sincs biztonságban. Bármi megtörténhet, és az őr nem szegül szembe a rabokkal. Én sem tenném 160 ezer nettóért – mondta dr. Kadlót Erzsébet.

Hozzátette: nem is várható el egyetlen bv-őrtől, aki esetenként négy szintet is felügyel egyszerre, hogy tartson rendet. A „Jurassic Park” és „Mordor” részeken pedig állandóak a sikolyok, az ordítozás, így történhet meg, hogy az sem tűnik fel senkinek, ha halálos kimenetelű erőszakoskodás történik. Van olyan börtön, ahol az ügyvédnő elmondása szerint az egyik hétvégén hat felügyelő vigyázott 1500 fogvatartottra, s mint fogalmazott, a „fogvatartottak sem hülyék”, látják, hogy szinte mindig ugyanazok vannak szolgálatban, és ebből levonják a számukra előnyös következtetéseket.

Szerinte mindezt az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának elmúlt években lezajlott vizsgálatai is alátámasztják. Úgy véli, az ombudsmani jelentésekből megállapítható: 2017 óta különösen sokat romlott a helyzet. Ebben az évben történt meg az is, hogy az olyan civil szervezeteket, mint a börtönök monitorozását is végző Magyar Helsinki Bizottságot, a börtönrádiót működtető Adj Hangot Egyesületet vagy a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedését is segítő Feldmár Intézet és a Tévelygőkért Alapítvány közös programját, a Mesekör-programot is kitiltották a bv-intézetekből.

A civilek nekünk, ügyvédeknek is sokat segítettek, folyton kaptuk a jelzéseket, amelyeket fel tudtunk használni a munkánk során. Ez ma már nincs így. Amíg a civilek jelen voltak a börtönökben, a legfékezhetetlenebbnek mondott rabokat is meg lehetett „zabolázni”, a Mesekör-program erre különösen jó volt. Az erőszakos cselekedetek száma is csökkent, ami ma már nem mondható el. Igazság szerint már csak a szerencsén múlik, hogy nem történik a jelenleginél is több durva eset – állítja dr. Kadlót Erzsébet.

De nemcsak a civilek hiánya nehezíti az ügyvédek munkáját: az elmúlt években szigorodtak a beléptetés szabályai, ami azt a célt szolgálta, hogy visszaszorítsák a „tiltott tárgyak” bekerülését. Ez alól az ügyvédek sem kivételek: tetőtől talpig átvizsgálják őket, még a cipőjüket is. A kamerával felszerelt beszélőszobában plexifal választja el őket ügyfeleiktől, sokszor még egy papírlapot sem adhatnak át az őr jelenléte nélkül. Mindez a tárgyalásokra való felkészülést különösen nehezíti, ami dr. Kadlót Erzsébet szerint a védelemhez való jog sérülését, a tisztességes eljárás veszélyeztetését is jelentheti.

Az ország valamennyi börtönében biztosítottak a biztonságos fogvatartás személyi feltételei – jelentette ki a lap érdeklődésére a BVOP. Álláspontjuk szerint a bv-intézetekben a hazai munkaerőpiaci tendenciák ismeretében normális mértékű a kilépő-belépő dolgozók számának változása. A börtönök zsúfoltságának megszüntetése mellett is elkötelezettek, idén februárban Kiskunhalason 472 fő befogadására alkalmas börtönt is átadtak.

A szigorúbb beléptetésről azt írták: nem a szabályok, hanem azok betartatása szigorodott. Az ellenőrzések hatékonyabbak lettek: például 2018. első félévében 1288 darab, 2019. első félévében 836 darab illegális mobiltelefont találtak a fogvatartottaknál. A védelemhez való jog érvényesülését minden fogvatartott számára biztosítják.