Dr. Ződi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem docense (képünkön) A technológiai fejlődés hatása a jogra kérdéskörrel foglalkozó szekcióülésen arról beszélt, hogy hogyan fogja befolyásolni az információs technológia a jogászi munkát. A digitalizáció hatása a jogra és a jogászi hivatásra című expozéjában hangsúlyozta: nem lát a jövőbe, csak azt ismeri, amit a futurológiával foglalkozó szakirodalmak előrevetítenek.

A technológiák általában két irányba szokták befolyásolni a szakmákat; kezdetben kicsit gyorsabban, hatékonyabban, jobban tudták végezni ugyanazokat a feladatokat, amelyeket egyébként is csináltak, de most fordulóponthoz érkeztek, ami azt jelenti, hogy a technológia a mélystruktúrákba is behatol, fel fogja forgatni a munkavégzés mindennapjait. Ezek az ún. felforgató technológiák azok, amelyek teljesen át fogják alakítani jogászi szakma képét – ismertette.

Ugyanakkor a jogászi szakma jövőjét nem csak az információs technológia befolyásolja, hanem még négy további tényező. Az első a globalizáció (több globális szabály lesz, egyre több határokon átnyúló szabály, transznacionális szervezetek, szerződések). A másik, hogy egyfajta reaktív szabályrendszerből kialakult az ún. proaktív jellegű jog. Elképesztően sok olyan szabály van, amelyhez folyamatosan igazodni kell, sőt még mindenféle adminisztratív kötelezettségek is kapcsolódnak hozzájuk. Harmadik trendnél a jog, mint szolgáltatási szektor jelenik meg. Itt arról van szó, hogy a jog a jogászoknak a belügye volt, amit a piaci szabályok, a piac törvényszerűségei kevéssé érintettek, ez kezd teljesen megszűnni. A negyedik, az információ technológia, amelyen belül három jelenséget említenek a szakirodalmak: a big data-t, az állandó összekapcsoltságot, és a beágyazott szabályok kódokat.

Hangsúlyozta: a mesterséges intelligenciák másként intelligensek, mint az ember, egyszerre képesek áttekinteni több milliárd adatot, paramétert és azokkal tudnak számolni, statisztikai alapon. Ez egy teljesen más fajta logika, mint ahogyan korábban elképzelték. A nagy adaton futó statisztikai elemző programok eljutottak arra a szintre, hogy hasonló dolgot tudnak produkálni, mint az intelligencia.

Egyebek mellett bővebben beszélt a blokk lánc technológiáról. Mint mondta: ha ez a kódok formájában megjelenő jog megfejelődik azzal, hogy nem kell egy harmadik személy, akiben megbízunk, hanem maguk a rendszerek bizalom nélküli rendszereként tudnak működni, akkor ebből adott esetben teljesen ki tud iktatódni az ember.

Megnyugtatásul leszögezte, hogy a jog sok szempontból speciális. Például nem mindig jellemző a tudás megosztása és a jogi tanácsadás sem egyszerűen az információ átadásról szól, hanem egy emberi kapcsolatról, valamilyen morális viszonyról is. A változások fokozatosak lesznek, lassan fognak bekövetkezni, új szakmák jönnek létre, amelyeknek közük van a joghoz vagy ezekhez a szabályrendszerekhez, de hogy pontosan mik lesznek azok, azt még nem tudják megmondani.

Foto: Panpress