Dr. Gulyás Gergely miniszter (képünkön) az új kódexek közül beszélt a polgári perrendtartás működéséről, a kereset benyújtására vonatkozó szabályokról. Rámutatott: alapvetően át kell tekinteni a polgári perrendtartás gyakorlati tapasztalatait, és ennek megfelelően kell a törvényt módosítani.

A bírói bérek rendezésének a közigazgatási bíróságok létrejöttével, legkésőbb 2020 január elsejével „nagy lépésekkel kell megkezdődnie” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A bírói fizetéseket méltatlannak nevezve úgy fogalmazott: "ha európai uniós összehasonlításban megnézzük, hogy ma egy bíró mennyit keres, akkor talán most már a román szinten vagyunk, de az sem kizárt, hogy az alatt".

A miniszter beszélt arról, hogy Magyarország európai összehasonlításban rosszul áll az e-közigazgatás bevezetése és használata területén, méghozzá azért, mert - mint mondotta - rendkívül bonyolultak ezek a rendszerek. Ha van terület ma, ahol a magyar államigazgatás a működésen úgy tudna spórolni, hogy közben egyszerűvé is teszi az állampolgárok számára saját ügyeik intézését, az kifejezetten az e-közigazgatás fejlesztése – szögezte le. Jelezte, hogy a munka előkészületei már megkezdődtek.

Kitért a közigazgatási bíráskodás változásaira is. Elmondta: kormányzati szándék, hogy a közigazgatás szakmaisága azáltal javuljon, hogy a teljesebb körű bírói kontroll lehetősége adott legyen.

Ismertetése szerint a jövőben a kereset bíróság elé terjesztése minden esetben a kormányhivatalon keresztül történne, amelynek kontrollként lehetősége lenne visszavonni az elsőfokú közigazgatási határozatot. Utána kétfokú bírósági szakasz következne: a regionális alapokon megszerveződő közigazgatási bíróság első fokon, majd a közigazgatási felsőbíróság másodfokon bírálná el az ügyeket – mondta.

A jogi képzésről szólva egyebek mellett elmondta: soakban fogalmazódott meg az a kétely, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet a kormány a saját közögazgatási elitképzésére hozta létre. Ez nem felel meg így avalóságnak. Azazonba valós elképzelés, hogy a jövőben az állami intézményrendszer nem nélkülözheti azokat a kitűnően képzett - "elit" - fiatal szakember réteget, bármelyik egyetemről is jöjjenek, akik a közigazgatás megújításának nagy munkájában kellő szakmai ismeretekkel és elkötelezettséggel rendelkeznek.

Foto: Panpress