Arra a kérdésre, hogy az OBT-ben nem fog létrejönni egy vele, az OBH-val szembeni hatalmi centrum? - dr. Handó Tünde azt válaszolta, hogy az OBT tagok még jelöltként sok fontos célt tűztek ki megválasztásuk esetére az OBT ajánlások felülvizsgálatán át a nemzetközi kapcsolatok fejlesztéséig. Sokan közülük fontosnak tartották kiemelni ennek során az OBH-val való hatékony együttműködést. Én ebben eddig is partner voltam és ez továbbra is így lesz. De azt sem szabad elfelejteni, hogy egy kampány közepén vagyunk és ez sokféleképpen hat egy szervezetre.

Egy ekkora szervezetben, főleg jelentős változások közepette, mindig vannak elégedetlen hangok. Elég csak arra gondolni, hogy havonta változnak jogszabályok, amivel folyamatosan lépést kell tartani.

Nem véletlen, hogy a változás-menedzsment külön tudomány. Úgy látja, mondotta, hogy, az elmúlt időszakban megjelent álhírek révén sikerült megtalálni olyan bírói hangokat, amelyek a szervezeten belül nem szólalnak meg, azon kívül viszont szívesen osztanak meg hangulatkeltő félinformációkat, vagy egyszerű hazugságokat. Sajnos vannak, akik rövidlátó módon, saját egyéni érdekeiket előtérbe helyezve kockára teszik 11 ezer ember munkájának az eredményét - tette hozzá.

Mindez feljogosít valakit arra, hogy a vélt sérelmének politikai köntösben hangot adjon? - kérdésre válaszolva, az OBT elnöke szerint: szigorúan tilos a bíróknak nyilvánosan politikai véleményt megfogalmazniuk. Ilyen nyilatkozatokat nem is a mostani bírói karból hallok - fűzte hozzá, hanem volt bírók szoktak különféle politikai rendezvényeken megszólalni, korábbi bírói titulusukat felhasználva. Ez azért probléma, mert közben azt látom, hogy sajnos fogalmuk sincs arról, mi történik a bírósági szervezetben - tette hozzá.

"Soros György bírósági befolyásszerzési kísérleteivel kapcsolatban indult-e bírósági vizsgálat?" - szólt az utolsó kérdés. Dr. Handó Tünde szerint nem indult vizsgálat, és erre nem is volt szükség. "2016-ban összesen 528 képzést szerveztünk 25 ezer résztvevővel, ehhez képest volt egy kétszer egy napos rendezvény, egy civil szervezet projektjének részeként a gyűlölet-bűncselekmények témájában. Ezen összesen 19 bíró és 20 ügyész vett részt. Ez nem jelent semmilyen veszélyt a bírói karra. Valós veszélyt jelentenek ugyanakkor azok a szervezettnek tűnő sajtótámadások, amelyek a bírósági szervezetből származó álhírekből próbálnak botrányt kavarni. Ez a teljes bírósági szervezet és 11 ezer ember munkájának eredményét veszélyezteti."

Az interjú teljes szövege ide kattintva olvasható.

(Foto: MTI)