A bizottság arra jutott, hogy a közelgő országgyűlési választásokra készült programok közül szinte mindegyikben, amelyet megvizsgált, akadnak a jogállamiságot gyengítő intézkedések, közölte a NOS.

A programok 40 százalékában szerepel egy az egyben törvényellenes intézkedés. A vizsgálat a jelenlegi országgyűlésben legalább két hellyel rendelkező tizenhárom pártra terjedt ki.

A vizsgált pártok közül öt kapott úgy nevezett "piros lámpát" az Ügyvédi Kamarától. Ez azt jelenti, hogy valamely intézkedésük közvetlenül sérti a minimális elvárásokat. Miként a bizottság kifejtette, e mögött rendszerint az áll, hogy "rugalmasabb intézkedéseket" kívánnak bevezetni, mégpedig általában a bevándorlással kapcsolatos aggodalmakra illetve a terrorizmustól való félelemre adott válasz gyanánt.

A kamara által kifogásolt intézkedések közé tartoznak az alábbiak: külföldi mecsetek anyagi támogatásának tilalma (a kereszténydemokrata CDA); kettős személyazonossággal rendelkezők állampolgárságtól való megfosztása (a hagyományos liberális VNL); iszlám államokból érkező bevándorlók be nem engedése az országba (a szélsőjobboldali VVD). A bizottság szerint ezek a javaslatok sértik az emberi jogokat, illetve nyilvánvalóan diszkriminatívak bizonyos társadalmi csoportokkal szemben.

Geert Wilders szélsőjobboldali Szabadság Pártja (PVV) kapta a legtöbb piros lámpás jelzést a választási programjára. Ám a PVV koránt sincsen egyedül. Wouter Veraart, a bizottság elnöke "félelmetesnek" nevezte, hogy a Szabadság és Demokrácia Néppárt (VVD) kiiktatná a nemzetközi szerződésekből a közvetlen emberi jogi szempontokat.

A bizottság ugyanakkor hangsúlyozta, hogy sok párt kapott "zöld lámpát" olyan javaslatokra, amelyek erősítenék a jogállamiságot. Ilyen a (kereszténydemokrata) ChristenUnie, a (liberális demokrata) D66, a (bevándorlóbarát) Denk, a (zöld) Groenlinks, a PvdA (munkáspárt), az Állatokért Párt és a (szocialista) SP.

A vizsgálatot végzők továbbá megjegyezték, hogy általánosságban az a pozitív tendencia érvényesül, hogy a pártok inkább tekintettel vannak a jogállami értékekre.