Hogyan is működnek együtt az uniós tagállamok az igazságügy területén? – tette fel a kérdést a Magyar Nemzet.

Dr. Venczl László

Dr. Venczl László ügyész szerint képzeljük el azt az esetet, hogy Olaszországban német és francia nyaralóktól üzletszerű mennyiségben ellopott luxusautó­kat adnak el Magyarországon és Romániában hamis papírokkal. Ilyenkor két vagy több tagállam érintett egy ügyben, és mindegyik csak akkor tud eredményesen nyomozni, az elkövetőket bíróság elé állítani és a vagyont visszaszerezni, ha már a nyomozás során elkezdik a felek az együttműködést. Az Eurojust alapszabálya lehetőséget ad a közös nyomozócsoport felállítására is, amelyet szakértőkkel együtt a szervezet finanszíroz.

A gyorsaságra legjobb példa az Iszlám Állam hóhérának, Hasszán Farhudnak az azonosítása volt. Az azóta életfogytiglani fegyházra ítélt terrorista embercsempészként bukott le Budapesten, és elfogása másnapján az Eurojust már megküldte róla a belga hatóságoktól kapott információkat, amelyek alapján azonnal le is tartóztatta a bíró.

A Hableány katasztrófája utáni napokban az Eurojust küldte meg a nyomozóknak azt az információt, hogy a budapesti tragédiát okozó Viking Sigyn ukrán kapitánya, Jurij Csaplinszkij néhány hónappal korábban a Viking Idun másodkapitányaként részese volt egy hasonló ütközésnek Hollandiában.

Ugyancsak az Eurojust-együttműködésnek volt köszönhető a csantavéri szerb–magyar, a balkáni drogmaffia bérgyilkosa, Dér Csaba prágai elfogása, majd a magyar hatóságoknak történő kiadása.

Az Eurojustban való nemzetközi együttműködés eredményeként azonosították és ítélték el a parndorfi halálkamion ügyében – amikor is 71 migráns fulladt meg a szinte légmentesen záródó hűtőkamionban – az afgán Lahoo Samsooryamalt és 13 társát emberölés és embercsempészés miatt.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.