David Sassoli

Levélben utasította az Európai Parlament jogi szolgálatát David Sassoli elnök a bizottság elleni per előkészítésére – tájékoztatott az Euronews.

Előzőleg az EP jogi bizottsága és a frakcióvezetőkből álló Elnökök Értekezlete is jóváhagyta a lépést az Európai Bizottság ellen. Az EP-képviselők régóta sérelmezik, hogy a bizottság még nem indította el a szankciós eljárást, amiről a tavaly decemberi uniós csúcson állapodtak meg az állam- és kormányfők. A parlament szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze Magyarország és Lengyelország esetében is a normasértésekről, a kondicionalitásról szóló rendelet pedig már az év elején életbe lépett, így szerintük a bizottság időhúzása érthetetlen.

“Az a tagállam, amely megsérti a jogállamiságot, nem kaphat uniós pénzt. Tavaly a parlament keményen harcolt az ezt biztosító mechanizmusért. Azonban eddig a bizottság nem volt hajlandó alkalmazni azt" - írta közleményében David Sassoli parlamenti elnök.

Didier Reynders

Az Európai Bizottság azzal védekezik, hogy eddig azért nem alkalmazták a rendeletet, mert az uniós bíróság normakontrolljára vártak. Ebben az ügyben gyorsított eljárásban folyik a tárgyalás Luxembourgban, de ítélet idén már nem várható.

A bizottság igazságügyi biztosa, Didier Reynders a Bloombergnek azt nyilatkozta, napokon, vagy heteken belül beindulhat az eljárás. Magyarország és Lengyelország szerint a jogállamisági mechanizmus jogsértő, mert megkerüli az unós szerződéseket.