Laudációjában dr. Miroszlava Lengyel (képünkön, dr. Trócsányi Lászlóval), az UNE rektorhelyettese hangsúlyozta: a díszdoktori cím adományozásával Kárpátalja legpatinásabb felsőoktatási intézménye egyaránt elismeri Trócsányi László tudományos, diplomáciai és politikusi munkásságának eredményeit. Az egyetem egyúttal méltányolja személyes hozzájárulását a jogtudomány és az oktatás fejlődéséhez, az Ukrajna és Magyarország közötti tudományos együttműködés, valamint a Magyarország és a több mint hét évtizedes múltra visszatekintő UNE közötti kapcsolatok erősítéséhez - emelte ki.

A nemzeti jogrendszerek korallzátonyként kapcsolódnak egymáshoz

A díszdoktori cím átvétele után az Új európai alkotmányjogi koncepciók címmel tartott székfoglaló előadásában dr. Trócsányi László hangsúlyozta, megtisztelő számára, hogy az UNE díszdoktorává avatták a felsőoktatási intézmény születésnapi ünnepségén. Hozzátette, az alkotmányjog professzoraként nem is kíván másról szólni, mint arról, hogyan változnak a hagyományos alkotmányjogi koncepciók, és milyen vonzata van ennek a jogalkotók és jogalkalmazók számára.

A többi között kifejtette: a nemzeti jogrendszerek - az Európai Unióban úgynevezett tagállami jogok - ma már egyre kevésbé tekinthetők önálló szigeteknek, amelyek alapvetően csak saját hagyományaik alapján alakultak ki. Ezek olyan sok szállal kötődnek egyéb jogrendszerekhez, hogy inkább korallzátonyok, amelyek többnyire érzékenyen reagálnak a környezet változásaira, az onnan érkező behatásokra - fogalmazott, megállapítva, hogy a kor egyik legnagyobb kihívása az, hogy valójában új tartalmat kapnak a régi fogalmak , s ez a jelenség valamennyi államra igaz.Szorosabbra fonódó kapcsolatok

Az előadást után dr. Trócsányi László a sajtónak elmondta: "A doctor honoris causa kitüntető cím átvétele után az ungvári egyetemhez tartozónak érzem magam, és mind igazságügyi miniszterként, mind egyetemi tanárként fontosnak tekintem, hogy az ungvári egyetemmel, amelynek 14 ezer hallgatója van, szoros kapcsolatot alakítsunk ki, ahogy a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával is. " Hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy az ungvári egyetem diákjai tudják, számíthatnak Magyarországra és Magyarország is számít rájuk. Közös képzéseket kell indítanunk, erősítenünk kell a professzorok együttműködése mellett a diákok közötti együttműködést is - emelte ki dr. Trócsányi László.

Egynapos kárpátaljai látogatásának részeként az igazságügy-miniszter délelőtt Ungváron hivatalukban találkozott és tárgyalt Kárpátalja megye önkormányzati vezetőivel. A felek elsősorban a határon átnyúló kapcsolatok fejlesztésének kérdéseit, valamint a magyar európai integrációs tapasztalatok Kárpátaljával történő megosztásának lehetőségeit tekintették át.

(Forrás: Igazságügyi Minisztérium, MTI, Kárpátinfo; Foto: Véssey Endre, IM)