A fegyőrök több esetben hajtottak már végre idén is sikeres újraélesztést, de ezekről az elítéltek, illetve a fogvatartottak személyiségi jogai miatt a BVOP nem nyilatkozhat.

A börtönben történt halálesetek mindegyikében igazságügyi orvosszakértői vizsgálat is indul a halál okának megállapítására, az öngyilkosságok esetén a rendőrséget is bevonják a közigazgatási eljárás keretében lefolytatott nyomozásba, hogy kizárhassák az idegenkezűséget.

Rideg Anita főhadnagy, a BVOP kommunikációs főosztályának főosztályvezető-helyettese a Magyar Nemzetnek elmondta: általánosságban elmondható, hogy a börtönök állománya kiemelt figyelmet fordít az elítéltek önkárosító cselekményeinek megelőzésére, megakadályozására, mentális egészségének megőrzésére. Pszichológusok és reintegrációs tisztek vizsgálják a rabokat, felmérik a családi körülményeiket, esetleges szuicid hajlamaikat, ennek figyelembevételével sorolják különböző biztonsági kockázati csoportokba őket.

Rideg Anita hozzátette: a szakértők rendszeresen foglalkoznak a fogvatartottakkal, figyelemmel kísérik a kapcsolattartások rendszerességét és minőségét, ösztönzik őket a tanulásra és arra is, hogy részt vegyenek a börtön által szervezett szabadidős tevékenységekben. Ezzel is csökkenteni kívánják azokat a tényezőket, amelyek öngyilkossághoz vezethetnek.