Az elnök - szerkesztőségünk kérdésére elmondta - leadott egy 45 fős védői listát azokról az ügyvédekről, akik napi 24 órában vállalnak védői kirendelést.

A hatóságok jónak látnák a kirendelhető védői létszámot tovább növelni, mivel vélhetően mind a büntetőügy, mind pedig a közigazgatási eljárás is sok lesz. A névsor leadását követően szinte naponta növekszik a létszám, hiszen további jelentkezések is történtek a kirendélések ellátásra.

A Kálvária sugárúton egy 16 helységes meghallgatót biztosítottak. Az ügyvédeknek mindenütt ígértek várakozóhelységet elektromos ellátással, amire - szerintem csakis ügyvédi hozzáféréssel - valószínűleg további logisztika is felépíthető.

Ahelyi hatóságok még nyilván abból indulnak ki , hogy a helyi ügyvédi kamarát fogják igénybe venni (büntető ügyekben már csak a Be. szerinti védői lista tulajdonlására tekintettel is). Kirendelés tehát nem lesz hatósági együttműködés nélkül.

A meghatalmazások helybéli felvételének nyilván nem lesz akadálya, de nagyban könnyítené a helyzetet, ha a logisztikában meg lehetne egyezni az állami és ottani kamarai szereplőkkel tájékoztatta az ÜLO-t dr. Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke.

A kizárólagos illetékességgel eljáró Szegedi Városi Bíróság - dr. Tárkány-Szűcs Babett törvényszéki elnök rendelkezése alá tartozik - híreink szerint dr. Nagy Erzsébet ítélőtáblai bíró, kirendelt koordinátor irányításával fog működni.