Dr. Ruszin Zsolt

Mint írták: az ismét február 25-éig történő bejelentési teendőt immár nem egy statáriális kormányrendeletből ismerhették meg a könyvelők, hanem azt az Országgyűlés tárgyalja, így bízni lehet abban, hogy belátható lesz a képviselők számára, hogy a fölös bürokrácia helyett ésszerű megoldás lenne a 2021 februárjában - a harmadik hullám berobbanásakor - tett nyilatkozat ismételt figyelembevétele.

Így kizárólag a megváltozott státuszúakra hárulna bejelentési feladat, amely az MKOE becslése szerint néhány ezer nyilatkozatot jelent az nagyjából 1 millió nyilatkozathoz képest.

Hangsúlyozták: az 1 millió ismételt nyilatkozat költsége nemzetgazdasági szinten 10 milliós nagyságrendre becsülhető, amelyet több bürokratív intézkedés is tovább növelhet. Ilyen lehet például a beküldési jogosultság tisztázása, vagy az elavult nyomtatványkitöltő program hibája is.

Az MKOE továbbra is sérelmezi, hogy a Pénzügyminisztérium egyáltalán nem egyeztet az adótechnikai lépéseiről senkivel, pedig azok nem érintik a költségvetést, így arra az egyeztetés mellőzése nem törvényes lépés.

Hiába intéztek írásos megkereséseket a Pénzügyminisztérium felé, nincs a reakció, a telefont pedig nem veszik fel, ha mégis, a visszahívásokra tett ígéreteket nem teljesítik. A Pénzügyminisztérium illetékeseitől nem kérhető személyes találkozó se – olvasható dr. Ruszin Zsolt, az MKOE alelnök által aláírt közleményben.