A szakmai napon a társszervek, az együttműködő partnerek, a V4 országainak büntetés-végrehajtási parancsnokai, illetve az érdeklődők a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságaival és a fogvatartotti munkáltatással ismerkedhettek meg közelebbről – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Felidézték: tizenegy büntetés-végrehajtási gazdasági társaságot 25 évvel ezelőtt, 1994-ben alapítottak, amelynek fő célja a fogvatartottak rendszeres életvitelhez, munkához szoktatása, valamint a szakmai képzés útján a szabadulás utáni társadalmi beilleszkedésük elősegítése.

A büntetés-végrehajtási gazdasági társaságok szerepe tovább nőtt az elmúlt években – emelték ki. Hozzátették: a Bv. Holding Kft. tizenkettedikként abból a célból jött létre, hogy e sokrétű feladat hatékony végrehajtását támogassa. Elmondható, hogy a szervezet gazdasági táraságainak is köszönhetően 2017 év végére a szervezet elérte a teljes foglalkoztatást, azaz minden munkaképes fogvatartott dolgozik vagy tanul, vagy dolgozik és tanul is.

Tájékoztattak: a kft.-k tevékenységi köre sokrétű, három mezőgazdasági jellegű és nyolc ipari gazdasági társaság tartozik a büntetés-végrehajtáshoz. A mezőgazdasági kft.-kben szántóföldi növénytermesztés, gabonatermesztés, takarmánynövények termesztése, gyümölcs, valamint zöldségtermesztés, állattenyésztés folyik, valamint tej- és hústermelés is zajlik. Az ipari jellegű gazdasági társaságok a textilipartól kezdve a bútorgyártáson át könnyű-, vegyes-, fém- és papíripari profillal működnek.

A konferencia területén interaktív piactér nyílt a gazdasági társaságok termékeiből, a kiállítási paravánon a 11 gazdasági társaság elmúlt 25 évét bemutató fotókiállítást is megtekinthettek az érdeklődők.

A BvOP közleménye néhány érdekes adatot is ismertetett az elmúlt évekből, mint írták:

  • 6,4 millió pár cipő gyártottunk;
  • a szegedi ipartelepen dolgozó fogvatartottak csak az elmúlt 5 évben 72.384 kilométert gyalogoltak, csak hogy a munkát felvegyék;
  • textilipari Kft.-nk az elmúlt 5 évben annyi varrócérnát használt el, amennyivel az Egyenlítőt csaknem 23-szor tudnánk körbetekerni;
  • a 25 év alatt, csak az Állampusztán működő Kft-ben 32 millió munkaórát dolgoztak a fogvatartottak, illetve annyi kamionnyi árut értékesítettek, hogy a kamionsor Budapesttől Bukarestig érne, ha egy más után felsorakoznának;
  • annamajori kft-nk szarvasmarhái napi 6000 liter tejet adnak;
  • Pálhalmán többek között évente 17 ezer hízósertést bocsátanak ki, amely csaknem 61 ezer ember éves húsfogyasztását fedezi.

A magyar büntetés-végrehajtási szervezet fogvatartottak foglalkoztatásában elért eredményei Európa-szerte példaértékűnek számítanak értékelték a helyzetet a szervezők.

A fogvatartotti foglalkoztatásban elért magyar eredményeket már hosszú ideje figyelemmel kísérik a világon mindenütt, így rendszeresen érkeznek hazánkba külföldi delegációk, hogy megismerjék az elítéltfoglalkoztatás sajátosságait.

Az elmúlt két évben hazánkba látogatott többek között az albán, a grúz, a lengyel, a román, sőt még a kínai büntetés-végrehajtási szervezet szakmai delegációja is.