Friss jelentésében az Európai Unió luxemburgi központú számvevőszéke – az MTI tájékoztatása szerint –kiemelte, az Európai Uniónak még nem sikerült létrehozni olyan eredményes keretet, amely támogatná a nemek közötti egyenlőség általános érvényesítését, az uniós költségvetési ciklus pedig nem veszi megfelelően figyelembe a nemek közötti egyenlőség szempontjait.

A jelentés hangsúlyozta:

a költségvetés-tervezés nem csak a nemek közötti egyenlőséget célzó kezdeményezések finanszírozásáról szól, hanem annak megértéséről is, milyen hatást gyakorolnak a költségvetési és szakpolitikai döntések a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos célokra.

A számvevők véleménye szerint

az Európai Bizottság kevés figyelmet fordít az uniós szakpolitikák és programok ilyen jellegű elemzésére.

Megállapították, hogy a 2014-2020-as időszak 58 kiadási programja közül csak négy rendelkezett kifejezetten a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos célkitűzésekkel, és csak öt határozott meg a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos mutatókat. Azokon a területeken azonban, ahol részletesen meghatározták a jogi követelményeket, a számvevők szerint ez megkönnyítette a nemek közötti egyenlőség szempontjának beépítését az uniós programokba.

Megjegyezték továbbá, hogy

noha a 2020 és 2025 közötti időszakra szóló új nemi esélyegyenlőségi stratégia fokozza az uniós bizottságnak a nemek közötti egyenlőség általános érvényesítése iránti elkötelezettségét, egyes alapvető előfeltételek továbbra sem teljesülnek, és konkrét intézkedésekre van szükség.

Mint emlékeztettek: a koronavírus gazdasági és társadalmi hatásainak orvoslására létrehozott Next Generation EU nevű helyreállítási csomag keretében az unió kötelezettséget vállal arra, hogy figyelembe veszi a nemek közötti egyenlőséget.

A helyreállítási alap igénybevételére vonatkozó nemzeti terveknek pedig ki kell fejteniük, hogy a javasolt intézkedések hogyan kívánják előmozdítani a nemek közötti egyenlőséget.

A számvevők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a közös mutatók hiánya miatt nehéz lesz nyomon követni a fejleményeket, így a nemek közötti egyenlőség terén elért eredményeket is.