"Nem egyformán küzdenek az ügyvédek"

A kirendelt védők a rendőrségi kihallgatáson egyszer találkoztak már a védenceikkel a tárgyalások előtt - olvassuk az index.hu-n Bilincs, víz, sírás: zakatol az ítéletgyár Szegeden című, Janecsko Kata helyszínen készült riportjában. Az újságíró szerint ahogy telnek a napok, biztos egyre többen lesznek a rutinosak. Már ebből a korai hat ügyből is volt kettő olyan, amit ugyanaz az ügyvéd vitt. Alapvetően kétféle dologgal érveltek a védőbeszédekben külön-külön vagy kombinálva. Vagy azzal, hogy nem büntethető az, aki végszükségben, veszély elől menekülve cselekszik, vagy pedig azzal, hogy védencük nem tudta, hogy bűncselekményt követ el. Felmentést, vagy ha ez nem megy, a lehető legenyhébb ítéletet kérték. Emlékeztették a bírókat, milyen együttműködőek a vádlottak, és milyen körülmények között tették, amit tettek.

Nem egyforma erővel próbáltak küzdeni a védenceikért - az újságíró megfigyelése szerint. Véleménye szerint: egy felmentő ítélet nyilván látványos siker lett volna, de mintha senki nem hitt volna abban, hogy ez elérhető. Volt viszont, aki törődött annyira a neki jutott pakisztánival, hogy amikor a férfi a tárgyalás elején, láthatóan nem teljesen átlátva a helyzetet ráhagyta volna a sajtóra, hogy fotózza csak, amíg a képe nem jelenik meg Pakisztánban, ő külön felkelt, odament hozzá, és meggyőzte arról: az internet miatt az a biztos, ha kategorikus nemet mond a fotókra. Ez feltűnő volt: gyakoribb rájuk hagyni, hogy ráhagyják.

A teljes riport - amely részletesen szól a bíróság elé került menekültek egyéni soráról, a bírók hozzáállásáról, az eljárás sajátosságairól, a tárgylotermi hangulatról - itt olvasható: http://index.hu/belfold/2015/09/18/migrans_menekul...

Megszületett az első fellebbezés

Egy szeptember 18-án, a határzár megsértésével Magyarországra érkező migráns szeptember 19-én fellebbezett a szegedi bíróság első fokú kiutasító ítélete ellen - adta hírül ugyancsk az index.hu MG jelentését. Az újságírói értesülés szerint ha az afgán férfi másodfokon is veszít, jogi képviselője Strasbourgba viszi az ügyét. A menekültválságra válaszul nemrég jelentősen szigorított magyar szabályozásról így a kormánytól független jogi fórum mondana kötelezően figyelembe veendő véleményt. A vádlott ügyvédje, dr. Kovács Tamás - miként az újságírónak elmondta - rábeszélte védencét arra, hogy kérjék ki a Szegedi Törvényszék ítéletét is, és aláíratta vele, hogy ha veszít, Strasbourgba vihesse az ügyét. A szegedi ügyvéd tudomása szerint afgán ügyfele az első, aki fellebbezett az őt Magyarországról kiutasító első fokú ítélet ellen.

Dr. Kovács Tamás ügyvéd szerint - idézi az index.hu - az a fő jogi probléma, hogy az addig szabálysértésnek minősülő tiltott határátlépés büntetőjogi tényállás lett. A menekültügyi eljárások Magyarország által is aláírt nemzetközi alapdokumentuma, a Genfi Egyezmény szerint azonban nem büntethető, aki közvetlenül olyan területről érkezik, ahol veszélyben van. Márpedig, mint mondta, Szerbia az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az Amnesty International szerint nem biztonságos ország. A magyar kormány júliusban minősítette Szerbiát biztonságosnak.

A férfi az ügyvéd szerint a hazájában dúló háborús konfliktus elől menekült, Szírián keresztül. Magyarországra érkezése előtt nem volt lehetősége menedékjogot kérni, mert a hatóságok vonatról vonatra pakolták...

A teljes cikk itt olvasható: http://index.hu/belfold/2015/09/19/homokszem_kerul...

(Címfoto: AP, Petr David Josek)