Dr. Bernd Pickel

Dr. Bernd Pickel, a berlini fellebbviteli bíróság elnöke a Tagesspiegel-nek adott interjújában azonban hangsúlyozta, hogy az igazságszolgáltatás általában az internetes hálózat nélkül működik, valamint jelezte azt is, hogy az incidens során adatvesztés nem történt – tájékoztatott az esetről a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a heisse.de cikke nyomán.

Az informatikai vezetők azonban nem merték az internetes kapcsolatot visszaállítani, mivel jelenleg nem egyértelmű számukra, hogy a rosszindulatú program továbbra is jelen van-e a rendszerben.

A bíróság vezetője elismerte, hogy a saját felügyelet alatt működő informatikai rendszer nem volt kellően felkészítve, hogy ellenálljon a külső támadásoknak. Ettől függetlenül alapvető fontosságúnak tartja, hogy a bíróságnak legyen egy saját, innovatív informatikai osztálya, annak érdekében, hogy saját, speciális eljárásokat vezethessen be, valamint a jövőben az elektronikus aktát.

A levélforgalmat és más magasabb szintű informatikai alkalmazásokat azonban az ITDZ (IT-Dienstleistungszentrum Berlin) segítségével központilag kell megszervezni.