Jogtanácsos tagozat alakul a MÜK-ben

Az elnök - több tekintetben is a nyiregyházi kamarai elnök, dr. Halmos Tamás elnöki beszámolójára utalva - elmondta: fontos fejlemény lesz a napokban (március 5-én), amikorra a MÜK nevében összehívta a jogtanácsos kamarai tagok tagozatának alakuló ülését, amelyen megválasztják vezetőiket. Az Üttv. értelmében a tagozati elnök egyben az egyik elnökhelyettese lesz a MÜK-nek.

Ez, a nyíregyházi területi kamarai közgyűlés az első, amit megtartanak az Üttv. életbe lépése óta - mutatott rá a helyzet fontosságára a MÜK elnöke. Itt történik meg első alkalommal az országban, hogy területi kamara elfogadott olyan szabályozást, ami már az Üttv. értelmében jött létre (választási szabályzat). És ez az első olyan alkalom, amin MÜK elnökként maga is részt vehet ebben az újonnan megnyílt, a honi ügyvédség szempontjából rendkívül fontos új periódusban.


Az "ezermesterek" korszakának vége, szakosodni kell

Hallatlan ütemű volt az elmúlt években a jogalkotás - mutatott rá a közelmúlt folyamataira dr. Bánáti János. Ki kell jelenteni - hangsúlyozta -, hogy vége van az ügyvédi "ezermesterek" korának, elengedhetetlenné vált a szakosodás. Az "ezermesterek" korában1200-1300 ügyvéd volt. Ma, felgyorsult törvényalkotás korában mintegy 15 000 ügyvéd él és dolgozik Magyarországon. Mind a törvények mennyisége, mind pedig az ügyvédekmlétszámának növekedése arra felé mutat, hogy megszűnt a "mindennel foglalkozom" hozzáállás lehetősége, elengedhetetlenné vált a szakosodás igénye-kényszere. Hozzátette: ehhez azonban közösségi feladata is megnőtt a kamaráknak, hiszen hiszen minél előbb ki kell dolgozni és gyakorlati alkalmazás számára is lehetővé kell tenni a kamarai, magas szintű, folyamatos kötelező továbbképzést az ügyvédek számára.

Egyenlőtlen helyzet

A továbbiakban elemezte az új törvények jelentette kihívásokat, valamint a kötelező elektronikus ügyintézésből fakadó problémákat. Megjegyezte: az informatikai követelmények terén sok állami intézmény maga sem felkészült, miközben az ügyvédséggel a maximális követelményeket támasztja a rendszer.